Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)
Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Източник: Zonanews

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова проведе среща с ръководствата на Агенция "Пътна инфраструктура" и Областните пътни управления в страната. Министър Коритарова изиска в спешен порядък да се подготви анализ за състоянието на републиканската пътна мрежа във всички области.

 

Със специално внимание трябва да се огледат кризисните кръстовища, в които има по-голям риск от настъпване на пътно-транспортни произшествия. Също така да се предприемат мерки за обезопасяването им. Приоритетно трябва да бъде почистена прораслата растителност, пътната маркировка да се освежи, да има поставяне на пътни знаци, както и да се премахнат елементи, които ограничават видимостта, каза министърът по време на срещата.

 

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа
Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа Източник: Пресцентър на МРРБ

Обект на засилен контрол ще бъдат и другите, определени като критични, точки по републиканските пътища. Целта е структурите не само да изпълняват съвестно своите задължения по поддържането на републиканската пътна мрежа и съоръжения, но и да се допринесе за подобряване на пътната обстановка, с цел ограничаване на произшествия, допълни още министър Коритарова.

 

Регионалният министър поиска и по–добра координация от АПИ и регионалните ѝ структури с отговорните институции при налагането на временна организация на движение, особено по време на празници и периоди с повече почивни дни, когато трафикът е много натоварен и се създават предпоставки за задръствания и инциденти.

 

С приоритет ще са магистралите и първокласните пътища, по които пътуват най-много хора, за да стигнат до морските и планински курорти или съседните ни страни. Амбицията е по този начин да се ограничат до минимум критичните ситуации по най-натоварените пътища в страната и в участъците в ремонт. По този начин ще се прилагат навременни и полезни за пътуващите действия, а не закъснели реакции, при възникване на кризисна ситуация.

 

Министър Коритарова подчерта и важната роля на Областните пътни управления, като представители на държавата като възложител на ремонтните дейности по места. Тя ги призова да бъдат безкомпромисни по отношение на качеството при изпълнение на строително –монтажни работи и спазването на договорените срокове.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени