Министър Коритарова: В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе

Тя обясни, че МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени, но неразплатени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова

Виолета Коритарова
Виолета Коритарова Източник: Скрийншот видео кадър
В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе. Това обяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Дейностите ще продължат две години. Стойността им е 45 млн. лв., които са осигурени от бюджета. Ще се обнови българският участък от съоръжението, което не е ремонтирано от 70 години. Ще се подмени цялата конструкция – панели, хидроизолация, пътната настилка и останалите елементи. Движението няма да се спира. Ще се преминава еднопосочно, като трафикът ще се регулира със светофар.
 
"В много кратки периоди ще се спира цялото движение, защото някои елементи няма как да се подменят иначе. Разчетите ни обаче сочат, че няма да има по-сериозни задръствания от тези, които стават и в момента", обясни регионалният министър. За да се облекчат максимално пътуващите, АПИ ще проведе информационна кампания, която ще информира за организацията на движение и алтернативите за пътуване. До края на месец юли предстои да се пусне и фериботна линия между България и Румъния, която също ще облекчи трафика.

 

"Състоянието на пътищата е незадоволително и всички ние като водачи виждаме това. Затова на среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната възложих да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти. Едни от основните действия, които ще бъдат предприети, е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата", коментира още в предаването министър Коритарова.

 

"Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за кратък период от време, но трябва да се започне тяхното поддържане. В последните 3 години те не са ремонтирани, защото няма действащи договори за текущо поддържане.

 

Извършвани са само аварийни ремонти, но и там финансовият ресурс вече е изчерпан. Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших, беше възстановяването на работата на комисиите за избор на изпълнители", информира още Виолета Коритарова.

 

Тя обясни, че МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени, но неразплатени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова.

 

Регионалният министър каза още, че автомагистрала "Тракия" има нужда да се ремонтира в участъци в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават тапи по пътищата. Мерки се взимат и по АМ "Струма", където днес заради очаквания трафик от Гърция и Банско към София е въведена временна организация на движение, спрени са и тежкотоварните автомобили.
 
"Много думи се казаха за пътните ремонти -  чухме за ниски цени, високо качество, бързо изпълнение, а качеството на пътищата се влошава. За да имаме добри пътища, най-важен е контролът по време на строителството, затова органите трябва да са отговорни в работния процес, а не след завършване да гледаме феномена "ремонт на ремонта". Това е нашата цел както администрацията, така и пътния бранш да работи в спокойствие, да има предвидимост и да има контрол на качеството", каза Коритарова.

 

По отношение на изграждането на АМ "Хемус" министър Коритарова информира, че в последните години строителството е било преустановено, но встъпвайки в длъжност е заварила  стартирали дейности по индексирани договори. "За да започнат обаче реални строителни дейности първо трябва да се санират започнатите участъци, за да са във вида, в който бяха през 2021 г.
 
"До края на годината ще бъде завършен участък 1 от магистралата между Боаза и Плевен, а втори и трети етап до края на 2026 г. Там са възстановени всички дейности.  За участък 9 – между Шумен и Търговище  предстои издаването на разрешение за строеж, което значи, че и там може да се работи.  Обезпечават се и останалите трасета.  "За съжаление вместо да говорим за приключваме на магистралата, ние започваме отново да строим", коментира още Коритарова.

 

По отношение на тежката катастрофа край Аксаково с кола на НСО и загинал човек и спешното преасфалтиране на въпросния участък, Виолета Коритарова каза, че са установени пропуски в работата на служителите от ОПУ-Варна и няма синхронизация и координация в действията на институциите.
 
"Действително в участъка на пътя Варна - Добрич на територията на област Варна са предвидени през май да бъдат извършени ремонтни дейности. Възлагането е още на 13 май. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, за да разберем причините за поставянето на асфалта", подчерта регионалният министър.

 

Виолета Коритарова съобщи още, че до 4 юни ще бъдат актуализирани избирателните списъци, които се изготвят от ГРАО. Министърът призова всеки гражданин да провери в сайта на ГРАО избирателната секция, в която е регистриран да гласува.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени