Министър Лъчезар Борисов: Постигнахме много резултати, които изпъкват на фона на останалите страни

Надаваме се, че виждаме вече светлина в тунела след тази безпрецедентна пандемия. При нас безработицата е под 7%. Заплатите се повишиха с около и над 10%. Това е успех за България по време на криза и ясен знак, че икономиката е жива и ще се изправи, каза той в предаването "Неделята на НОВА"

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов Източник: МС

В България имахме едни от най-либералните мерки по време на първата вълна и сега - 1 млрд.  и 250 млн. лв. са интервенирани от Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика директно в българския бизнес, каза Лъчезар Борисов.
"Само през Министерството на икономиката през следващите месеци ще бъдат инжектирани в икономиката ни кеш грантове за 500 млн.лв. А само през миналата година от средствата на държавния бюджет за антикризисни мерки са изразходвани 2 млрд. 800 млн.лв.", сподели той.
Министър Борисов добави, че като министър на икономиката е поел ангажимент за публичност и прозрачност от първия ден на встъпването му в длъжност.
"На всеки две седмици качваме отчет на страницата на МИ", каза Лъчезар Борисов.
За мярката съвместно с НАП той обясни, че се чака нотификация от ЕК. След това 156 млн. лв. ще стигнат до бизнеса. До момента около 3000 фирми са кандидатствали по тази мярка. 
Министър Лъчезар Борисов буквално дезавуира лъжите на проваления вицепремиер от средата на 90-те години от БСП Румен Гечев, сега депутат и основен говорител на БСП по икономически и финансови въпроси, като разкри, че 26 000 безлихвени кредити от Българска банка за развитие са раздадени на физически лица. А по мярката 60/40 до момента 668 млн. лв. са инвестирани в бизнеса и са подпомогнати  250 хил. работни места. Тази мярка ще продължи да действа и до септември 2021 г.
Министър Борисов обобщи, че се използва голяма палитра от мерки за подпомагане на бъзнеса, основно насочени към хората и към компаниите. 
"За време на криза се справяме добре. За инвестицииите ще кажа, че наскоро на интернет страницата на Българо-швейцарската търговска камара беше публикуван клип, по инициатива на инвеститори, които казват, че може да има швейцарско качество в България и то при много добри условия. Работим с всички инвеститори, не ги делим на български и чуждестранни. България доказа, че може да работи и за привличането на стратегически инвеститор. Надявам се да успеем и на този фронт", добави накрая министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени