Министър Милков: Връщаме посланика ни в Скопие едва когато РСМ напредне в борбата с омразата

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за "консултации" в понеделник

Николай Милков
Николай Милков Източник: Wikipedia

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие едва, когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков.

 

Това стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за "консултации" в понеделник. Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков  пред външната комисия в парламента. Изтеглянето на Ангелов е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

 

На въпрос как трябва да изглеждат реалните стъпки на РСМ срещу езика на омразата каза: "Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой", посочи министърът.

 

Запитан как гледа на призивите на външния министър на РСМ Буяр Османи да се спре с провокациите и от българска страна, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов отговори: "За тангото са нужни двама", каза Николай Милков.

 

Той осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. Той подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и, че не е издирван, както се твърдеше.

 

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с ЕК от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да свърши поетите си ангажименти, каза Милков.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени