Министър Милков: Връщаме посланика ни в Скопие едва когато РСМ напредне в борбата с омразата

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за "консултации" в понеделник

Николай Милков
Николай Милков Източник: Wikipedia

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие едва, когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков.

 

Това стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за "консултации" в понеделник. Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков  пред външната комисия в парламента. Изтеглянето на Ангелов е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

 

На въпрос как трябва да изглеждат реалните стъпки на РСМ срещу езика на омразата каза: "Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой", посочи министърът.

 

Запитан как гледа на призивите на външния министър на РСМ Буяр Османи да се спре с провокациите и от българска страна, посланика ни в Скопие Ангел Ангелов отговори: "За тангото са нужни двама", каза Николай Милков.

 

Той осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. Той подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и, че не е издирван, както се твърдеше.

 

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с ЕК от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да свърши поетите си ангажименти, каза Милков.

Още от "България"

Експерт: 90 000 асансьора са опасни за хората. Има и такива на по 70 години, които още са в движение

Дори таксата за асансьорите да се увеличи тройно, не знам дали проблемите на бранша биха се решили и доколко това ще се отрази на бюджета на ползвателите, заяви председателят на българската асансьорна асоциация Валентин Маринков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени