Министър-председателят Борисов: Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович
Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович Източник: МС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни.

"Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични, а в условията на пандемията от коронавирус станаха още по-динамични", заяви в началото на разговора българският премиер. Бойко Борисов припомни помощта, която страната ни предостави на Сърбия още в началото на разпространението на вируса - медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими на медицинския персонал за борбата с вируса. Министър-председателят посочи и финансовата подкрепа от страна на ЕС за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, за да се отговори на непосредствените нужди от медицинско оборудване и за социалното и икономическо възстановяване.

В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти като  автомагистрала "Европа" и "Балкански поток", както и стартирането на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 %. На територията на България трасето ще е 62 км., а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв. Българският премиер изтъкна, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемията, активната работа продължава. "Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа", подчерта Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович (2)
Премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович 

Министър-председателят припомни на своя гост, че само преди няколко месеца лично запозна сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистралата Европа и на "Балкански поток". Премиерът Борисов посочи, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

По време на срещата беше отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия. "Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите", категоричен беше премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят отбеляза, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона.

 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени