Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена, където ще участва в работна среща с 4 други премиери

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС

Премиерът Борисов във Виена
Премиерът Борисов във Виена Източник: МС

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена, където ще участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

 

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19. В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

 

В хода на срещата във Виена днес българският премиер ще подчертае, че държавите членки следва да получават доставките на ваксини, съгласно договорените от Европейската комисия и производителите количества. От изключително значение е доставките изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението в страните членки. Само по този начин ще се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет е становището на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества. Чрез този механизъм ще се гарантира едновременно изпълнение на фазите по ваксинационните планове и ваксинирането на лицата от рисковите групи население.

Едновременното постигане на колективен имунитет на ниво ЕС се очертава като единствения възможен изход към момента за възстановяване от пандемията, предизвикана от COVID-19, е становището на министър-председателя Борисов.

 

Във Виена българският премиер ще проведе и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Още от "България"

Делегация от две побратимени общини в Албания гостува в Мездра за празника на града - 6 май (Гергьовден)

По традиция честването започна с литургия в Храм "Св. Георги Победоносец", отслужена от енорийския свещеник отец Данаил Цинцарски. Впоследствие на градския площад се състоя ритуал по издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя в Деня на храбростта

Водосветът на бойните знамена и знамената светини беше отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени