Министър Тагарев: Дронът е от войната в Украйна

Тагарев потвърди, че има интерес от Украйна към ракети, които не са в напълно функционално състояние

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

Дронът с бомба, открит снощи край Тюленово, е от войната в Украйна. Това заяви министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев на брифинг днес.

 

"Имам предварителна информация, която не е окончателна, така че не мога още да кажа чий е дрона и откъде е дошъл. Това, което със сигурност може да се предположи е, че е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна", каза министърът.

 

По думите му военните действия със сигурност крият риск и за страната ни. "Тази война неизбежно е свързана с повишаване рисковете за нашата сигурност от най-различен характер. Знаем, че Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколко стотин метра от територията на Румъния. Има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси на румънска територия. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи. Да, има рискове за България", подчерта той.

 

Падналият дрон се обезврежда в светлата част на деня, за да се избегнат рискове за сапьорите, обясни военният министър. "Такъв тип събития са ежеседмични. Българската армия поддържа капацитети и екипи, които могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят е точно такъв. Оценката на риска определи, че не е имало нужда да се действа през нощта. Тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа по случая и действаме в светлата част на деня", каза Тагарев.

 

Министърът потвърди, че е открит боеприпас, който е отделен от дрона. "Предварителната оценка е, че това е мина", съобщи министърът. Тагарев потвърди, че има интерес от Украйна към ракети, които не са в напълно функционално състояние. "Ние проучваме въпроса дали можем да предоставим такива ракети. За комплекси не става въпрос категорично", каза Тагарев.

Още от "България"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени