Министър Терзийски: Не се стигна до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали хора

Към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората и имуществото им, съобщи министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала за влошената метеорологична обстановка

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи
Христо Терзийски, министър на вътрешните работи Източник: csd.bg

Въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали не се стигна до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали хора. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала за влошената метеорологична обстановка. 
По думите му падналите значителни количества валежи, както и бързото снеготопене значително са усложнили обстановката в София, София - област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Вследствие на пороите са засегнати инфраструктурни обекти, жилищни сгради и дворове. Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките.

"Информация относно ситуацията на територията на страната във връзка с влошената метеорологична обстановка и предприетите действия от страна на МВР. ГДПБЗН от 00.00 ч. на 12 януари до 6.00 на 13 януари вследствие на усложнената метеорологична обстановка последните дни нивата на реките се повишиха, което наложи извършването на дейности по контролирано изпускане на част от язовирите. Падналите значителни количества валежи, както и бързото снеготопене значително усложни оперативната обстановка в областите София, София - област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България предизвика временно и пълно затваряне на пътища и проходи", добави още той. Пожарна безопасност и защита на населението е реагирала на 268 сигнала, свързана с метрологичната обстановка.

"Частично бедствено положение в село Равадиново - община Созопол, частично бедствено положение в Белово - област Пазарджик, частични бедствени положения в общините Драгоман, Своге и Костинброд - Софийска област, частични бедствени положения в общините Симитли, Струмяни, Якоруда-област Благоевград, частични бедствени положения в общините Нови Искър, Надежда, Овча купел - област София. Частични бедствени положения в общините Доспат и Мадан - област Смолян, бедствено положение в община Трън, Перник и Радомир", допълни още министърът.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени