Министър Захариева: Инициативата "Три морета" ще помогне за развитието на младите хора

Във видеоконференцията участваха и партньорите на „Три морета“ САЩ, Германия и ЕС

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: МВнР

"Най-голямата добавена стойност на инициативата е, че тя е отворена към бъдещето и дава възможност за развитие на младите хора, както и ще спомогне да ги убедим, да останат да живеят в нашия регион“, каза Екатерина Захариева. Тя бе домакин на видеоконферентна среща на външни министри и национални координатори от страните-членки на "Три морета" – първата в този формат в рамките на българското председателство на инициативата през 2021 г. Във видеоконференцията участваха и партньорите на "Три морета" САЩ, Германия и ЕС. Чрез специално видеообръщение към участниците в събитието държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пожела успех на българското председателство и потвърди подкрепата на САЩ за инициативата. В срещата участваха и външните министри на Естония – Ева-Мариа Лиймец, на Унгария Петер Сиярто, на Хърватия – Гордан Гърлич-Радман, които също изразиха пълна подкрепа за "Три морета", съобщиха от МВнР.

 

"България предлага регионална свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. Прилагането на нови технологии в цифровизацията, енергийната ефективност, зелената икономика създават нови възможности за "умна" свързаност между университети и изследователски хъбове", каза още Екатерина Захариева. Сред българските предложения са и създаване на цифрови платформи между инвестиционните агенции на страните в "Три морета", бизнес-организациите, малките и средни предприятия, технологичните паркове, което би улеснило стратегическите инвеститори в региона.

 

Външният ни министър изтъкна значението на сътрудничеството с Европейската комисия, САЩ и Германия. Тя предложи да има по-голяма гъвкавост при селектирането на проекти, като бъдат включвани и стратегически партньори извън "Три морета".

"Пример за такава гъвкавост би било довършването на коридора Север-Юг чрез свързването му с гръцките пристанища на Егейско море. Друга идея би била свързването на коридира Север-Юг с Коридор №8", посочи външният ни министър. Според нея "Три морета" може да бъде повече отворена за сътрудничество с частния бизнес, както и със стратегическите партньори и страни извън инициативата от Западните Балкани и Източното партньорство. Във фокуса на дискусията бяха ролята на правителствата и държавните институции за прилагане на приоритетните цели на "Три морета", както и подготовката на Срещата на върха в София по-късно през годината. Външният ни министър акцентира върху необходимостта правителствата и държавните институции от страните участнички да имат по-активна роля в изпълнение на проектите на инициативата, както и за по-голяма подкрепа на инвестиционния фонд, в който България вече се включи с 20 млн. евро.

 

Екатерина Захариева потвърди и приоритетите на българското председателство, сред които енергийна сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаване на транспортната и цифровата свързаност между страните.

 

"Три морета" е политически проект на равнище държавни глави на 12 държави – членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешка република. Целта на "Три морета" е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус – развитие на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях.

Инвестиционният фонд на инициативата ще финансира одобрените проекти, предложени от страните-участнички за над 1 млрд. евро. България предлага 4 проекта – разширяване на подземното газохранилище в Чирен, възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан" и изграждането на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна. 

Още от "България"

Няма да има прекъсване на водоснабдяването в Бургас заради ПСПВ "Ясна поляна"

Областният управител на Бургас Пламен Янев и изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Лозко Лозев опровергаха спекулациите относно ремонта на ПСПВ "Ясна поляна"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени