Министър Запрянов е готов да освободи лица на командни длъжности във ВВС

В заключение военният министър увери, че разузнаването ни следи отблизо ситуацията в Близкия изток и няма опасност за България

Ген. Атанас Запрянов
Ген. Атанас Запрянов Източник: БГНЕС

Разполагам с информация, че към средата на месеца ще завърши анализа на черната кутия и ще има подписан доклад с изводи и констатации. Това каза по NOVA министърът на отбраната Атанас Запрянов във връзка с черната кутия на разбилия се самолет L-39 около Пловдив. 

 

Той допълни, че това е голям удар по нашите ВВС. Загубихме двама опитни пилоти. Във въоръжените сили не приемам оправдания при загубен човешки живот. Искам комплексна оценка и разследване, и който е допуснал грешка, да си понесе последствията. Възможно е освобождаване на командни длъжностни лица, каза още той. 

Нямаме нужда от привеждане на войските си в по-висока степен на готовност заради конфликта в Близкия изток, но Българската армия трябва да бъде окомплектована, добави той. 

 

Министър Запрянов не скри, че страната ни леко е закъсняла, но подчерта, че с вдигането на заплатите на военните и повишеният бюджет за армията ще могат да бъдат наети повече хора. "Констатираме два пъти повече кандидати с перспективата за по-високи възнаграждения", каза още ресорният министър.

 

Министър Атанас Запрянов коментира страховете от завръщане на задължителната военна подготовка у нас. "Проблемът тук е със запаса – хората, които водим на военен отчет. Въпросът е как ще подготвяме запаса, тъй като последните запасни, които имаме, са от 2007 г. – след края на редовната военна служба. Оттогава не сме успели да подготвим ежегодно гражданите за военна подготовка и да ги организираме при нужда в батальони и бригади", посочи министърът на отбраната.

 

Служебният министър на отбраната говори и за трагичния инцидент край авиобаза "Граф Игнатиево", при който загинаха двама опитни летци по време на тренировка. "Недопустимо е в мирно време да губим хора! Аз съм наредил проверка и, ако има виновници, те ще си понесат последствията", закани се министърът.

 

В заключение военният министър увери, че разузнаването ни следи отблизо ситуацията в Близкия изток и няма опасност за България. "Да, Израел обяви, че ще отговори на атаката на Иран. Възможно е това да се случи тази нощ, в отговор на годишнината, но може и по-късно", посочи Запрянов. Той беше категоричен, че конфликтът няма как да се разрасне до границите на Европа.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени