Министър Запрянов: Средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 % от БВП на страната

Той увери, че до дни ще са ясни резултатите от черната кутия на разбилия се самолет

Българска армия
Българска армия Източник: Facebook

До дни ще станат ясни резултатите от разчитането на черната кутия на разбилия се самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов. Същевременно той поиска средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

 

Атанас Запрянов
Атанас Запрянов Източник: Пресцентър на МО

Резултатите от разчитането на черната кутия на учебно-бойния самолет L-39, с който на 13 септември загинаха двама военни пилоти, ще са готови до дни, увери министър Запрянов:

"С моя заповед днес самолет Спартан, с екипа, замина за Чехословакия и очакваме до няколко дни да бъде разчетена кутията".

 

Министър Запрянов подчерта, че за модернизацията на армията ще са необходими повече средства от бюджета:

"Всички страни сега покрай войната в Украйна вземат спешни мерки за модернизиране на въоръжените сили. Виждате какво става с европейската индустрия, нейната консолидация и очевидно е за тези няколко години напред, надявам се държавата и икономиката да е в състояние да заделим малко повече- да стигне 2,5 процента от БВП и да се поддържа". 

 

Запрянов допълни, че увеличението на заплатите на военнослужещите от началото на следващата година е осигурено като ведомството е в координация с Министерството на финансите и правителството, за да бъде изпълнено решението на Народното събрание.

 

Служебният министър обяви още, че до средата на следващата година ще пристигнат и първите бойни машини "Страйкър", като вчера е проведена и първата координационна среща с участието на всички структури, ангажирани с  договора по придобиването на бойните машини. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени