Министерството на културата публикува националната програма на "Европейската нощ на музеите"

Националната програма за 2024 г. може да видите на сайта на министерството

Исторически музей-Русе
Исторически музей-Русе Източник: Zonanews

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. 
 

Министерство на културата
Министерство на културата Източник: Zonanews

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

 

Европейска нощ на музеите
Европейска нощ на музеите Източник: Пресцентър на МК

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им.

 

Археологически музей-София
Археологически музей-София Източник: Zonanews

Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.  


Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на Нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход. 

 

Исторически музей-Асеновград
Исторически музей-Асеновград Източник: Община АсеновградНощта на музеите е отворена за всички. Заповядайте, за да споделите тези моменти на откривателство около богатото културно наследство и изкуството заедно с Вашите семейства и приятели! Националната програма за 2024 г. може да видите на сайта на Министерството на културата. 

Още от "България"

Седмото издание на Националния фолклорен фестивал "Змей Горянин" в Зверино събра над 500 самодейци от три региона на стр

При голям зрителски интерес на сцената в Хотелски комплекс "Оазис" се изявиха 37 читалищни, детски и юношески танцови състави, както и 14 индивидуални изпълнители от 19 населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени