Министерството на културата разпореди: Глоба и акт заради решетките в парламента

Безумно е надупчена сградата паметник на културата, каза Тома Биков

Решетките в Народното събрание
Решетките в Народното събрание Източник: Zonanews

Инспектори от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, пишат от културното ведомство.

 

МК съобщава още, че въз основа на установеното от неговите инспектори нарушение са съставени констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание.

 

За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство. Тъй като сградата е със статут на паметник на културата от национално значение, е нужно съгласувателно решение за всякакъв тип строително-монтажни дейности, както по фасадата, така и по интериора. Документи за такова решение обаче няма.

 

"В НДА на НИНКН не се съдържа документация относно монтиране на метални врати на входа на сградата на Народното събрание. Съгласно ЗКН, чл.84, е необходимо да се извърши съгласувателна процедура", гласи отговорът на института за културното ни наследство.

 

От пресцентъра на Народното събрание, както и самият председател на парламента Никола Минчев по-рано заяви, че решетките са монтирани, като са спазени всички изисквания.  

 

"В следствие на параноя е тази решетка. Безумно е надупчена сградата паметник на културата. Сложете решетки и на прозорците и така всички ще сме зад тях, както обещавахте с идването си. Поемете инициативата и ги махнете", каза Тома Биков от ГЕРБ. Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пък написа във фейсбук "Народното събрание все повече се загражда и орешетва. Чудя се, дали е за да не влезе някой неканен отвън или да не избяга някой отвътре".

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени