Миню Стайков осъди България в Страсбург

Съдът не е присъдил обезщетение

Миню Стайков
Миню Стайков Източник: ПРБ

Европейският съд за правата на човека е осъдил България по жалба на Миню Стайков, свързана с прекомерно дългото му задържане в следствения арест. В решението, публикувано днес, се посочва, че "липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на криминалното разследване".

 

В същото време, решението не води до плащане на обезщетение от страна на България. В него се посочва, че представителят на ищеца е представил остойностено предложение за извънсъдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение на съдебна фаза.

 

"Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение", пишат от ЕСПЧ.

 

Днес съдът гледа мярката му за неотклонение. Бизнесменът иска по-лека от домашен арест, с каквато е в момента, за да участва активно в кампанията за изборите, тъй като е кандидат-депутат. 

 

Още от "България"

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени