Митрофанова достигна космически висини в наглостта: България шантажира и рекетира Русия!

Какво трябва да се случи, за да бъде изгонена наглата Митрофанова?!

Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова Източник: Руские вести

В новия механизъм за плащане на газа не се променя цената и няма посредници. Това каза посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова на седмичния брифинг на посолството. Митрофанова говори за ситуацията около доставките на руски газ в България.

 

"На 26 април тази година "Газпром експорт" официално информира "Булгаргаз" за намерението да спре доставките на газ в България поради неизпълнението от българската страна на дължимите от нея плащания. В тази връзка обръщаме внимание на следното. Въпреки всички неприятелски стъпки, направени срещу Русия, нашата страна досега е оставала надежден партньор на България. Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително е осигурявала допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Да напомня, че за последен път това беше през лятото миналата година. Въпреки това България се присъедини към държавите, които са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства", каза Митрофанова.

 

По думите й фактически от Русия са поискали да продължава да доставя газ безплатно. "Така западните клиенти не са оставили на "Газпром" друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за синьото гориво, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори", каза тя.

 

Посланикът на Руската федерация обясни и новия механизъм за плащане на газа, като по думите й за контрагентите на "Газпром" нищо не се променя. Митрофанова подчерта, че цената на "синьото гориво" остава същата, не се появяват посредници в тази верига.

 

"Специално подчертава, че действащият от 1 април тази година нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и България", допълва Митрофанова.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени