Мнозинството в НС отново не подкрепи създаването на временна комисия за спорния меморандум с Gemcorp

Днес беше отхвърлено и предложението на ДПС за включване в седмичната програма на законопроект за изменение и допълнение в закона за енергетиката

Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт
Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт Източник: Zonanews

От няколко седмици ПГ на ГЕРБ-СДС се опитва да вкара за обсъждане в пленарна зала своето предложение за създаване на временна комисия за разглеждане на всички факти и обстоятелства около подписания от правителството меморандум с офшорката Gemcorp и IP3.

 

Според разкритията на партията правителството се е задължило да обсъжда всеки проект в българската енергетика с офшорката. Меморандумът касае инвестиции в енергетиката ни за 1 млрд. евро, но има журналистически разследвания, които показват, че Gemcorp работи с пари на олигарси на Кремъл.

 

Миналата сряда депутатите приеха да включат в дневния си ред точката, но така и не стигнаха до нея. Днес, в началото на пленарната седмица, народните представители от ГЕРБ-СДС направиха пореден опит проекта им на решение за създаване на временна комисия да влезе в седмичната програма на парламента, но мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението им.

 

Преди две седмици без дебати управляващото мнозинство отхвърли искането за подобна временна комисия. Днес беше отхвърлено и предложението на ДПС за включване в седмичната програма на законопроект за изменение и допълнение в закона за енергетиката, свързан със създаване на механизъм за подпомагане на бизнеса в условията на увеличаваща се инфлация.

 

Поради тази причина отказа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да отпадне точката с окончателните промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, като нарече "лобистки" законопроекта на управляващите. 

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени