МО подготвя логистичната операция по доставка на въоръжение за Украйна

В края на седмицата ще бъде готов анализът за въоръжението, което България може да даде на Украйна

Министерство на отбраната
Министерство на отбраната Източник: Zonanews

Вече е започнала подготовка на логистичната операция по доставка на въоръжение за Украйна, съобщи военният министър Димитър Стоянов. Той отново заяви, че не се налага повишаване на бойната готовност на армията. По думите му колективната противовъздушна отбрана по източното крило на НАТО е проект на начален етап. Вчера в изявление след взривената ракета в Източна Полша генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи подсилването на ПВО системите като приоритет на Алианса.

 

В края на седмицата ще бъде готов анализът за въоръжението, което България може да даде на Украйна. "Необходимо ни е още малко техническа работа. В процес е подготовка и на логистична операция, която не е никак лесна, изключително сложна е, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка на друга, както от територията на страната, така и извън територията на страната", каза Стоянов.

 

Посланикът на Украйна заяви пред БНТ, че Киев иска няколко конкретни системи. "Това са средства за ПВО, за бронираната техника, за артилерийска техника, за муниции, снаряди и т.н.", каза посланик Москаленко.

 

Той заяви още, че Киев настоява украински експерти да участват в разследването на падналата ракета в Полша. "Удар по Полша, това е пряка последица на агресия на Руската федерация в Украйна и целият демократичен свят, така че участието на нашите следователи и представители ще бъде само от полза, за да е бързо прояснена и максимално прозрачно и обективно ситуацията", каза той.


А военният министър заяви, че България следи разследването и министерството е в постоянна връзка със съюзниците. Според него обаче реализирането на идеята за общо усилване на противовъздушната отбрана по източния фланг на НАТО, чрез колективно закупуване на зенитно-ракетни комплекси не може да се реализира бързо.

 

"Процесите по придобиване на зенитно-ракетни комплекси за противовъздушна и противоракетна отбрана не могат да се случат в рамките на месец или два. Това е един дълъг и продължителен процес, той ще продължи да се развива. В случая България продължава да разчита на собствените си зенитно-ракетни комплекси и естествено за прикриване на въздушно пространство и на изтребителната ни авиация", каза Стоянов.

 

Затова България ще разчита на собствената си противовъздушна отбрана.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени