Моделът "Радев" - повече от половината българи се затрудняват да си платят сметките за отопление

Нужно е да се направят веднага промени в закона, за да се ограничи произвола на т.н. колекторски фирми, каза омбудсманът Диана Ковачева

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews
Най-големите страхове на хората са свързани с невъзможността за плащане на сметките, с онова доста неприятно очакване за увеличение на цените на тока, парното, водата, защото наистина се намираме в енергийна криза. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.
 
Омбудсманът цитира данни на Евростат, според които 51% от българите се затрудняват да плащат сметките си за отопление. "В Закона за енергийната ефективност няма никъде определение кои са енергийно бедни хора. Тоест, ако тръгнем от уязвимите хора, трябва да си дадем сметка, че не сме наясно колко широк е този кръг от хора. Истината е, че държавата трябва да помогне на всички, както вече бяха взети мерки по отношение на бизнеса. И дали ще се тръгне към намаляване на ДДС на тока, дали ще се тръгне към замразяване на цените в зимния сезон, на неплащане на лихви за забавени плащания на сметки", каза тя.
 
Диана Ковачева
Диана Ковачева Източник: БНТ
По думите ѝ това трябва да се случи чрез законодателни промени. "Над 10 хил. пенсионери са се обърнали към мен само през тази година. Остава неясен въпросът с тази добавка. Тези надбавки не са несеквестируеми. Ако те имат задължения, тези добавки веднага се секвестират и те не получават никаква полза от тях. Добавката за пенсионери трябва да бъда несеквестируема", коментира Диана Ковачева.
 
Според нея сега за много пенсионери изобщо не получават тази добавка, защото отивала за покриване на сметки и задължения на пенсионерите и практически тази добавка не помагала на социално слабите да преживеят. И това, според Ковачева, трябва да е една от най-важните задачи пред новия парламент.
 
"Нужно е да се направят веднага промени в закона, за да се ограничи произвола на т.н. колекторски фирми и фирмите за всякакви - бързи, бавни, каквито щете кредити. За тези хора най-после трябва да бъде приет законът за личния фалит. Не може така безконтролно от колекторските фирми да се предявяват изтекли по давност вземания, вземания с неясен размер, да им се обаждат по 24 часа в денонощието. Тук държавата трябва здраво да стъпи и да защити своите граждани", обясни Диана Ковачева. 
 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени