МОСВ предупреди за очаквано повишение на речните нива

Според прогнозата на НИМХ в резултат на валежи и снеготопене се очакват повишения на речните нива – главно във водосбора на р. Арда

Язовир Кърджали
Язовир Кърджали Източник: https://www.yazovir-kurdjali.bgsait.com/
Министърът на околната среда и водите Асен Личев уведоми НЕК ЕАД, както и предприятието "Язовири и каскади", че според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в резултат на валежи и снеготопене се очакват повишения на речните нива – главно във водосбора на р. Арда.
 
По данни на НИМХ от следобедните часове утре и в неделя (на 11 и 12 декември) се очакват нови съществени повишения в целия басейн, което е предпоставка за увеличаване на притока към язовирите от каскада "Арда". Според прогнозата на 11 срещу 12 декември във водосбора на река Арда – в горното течение на основната река и в притоците и р. Върбица и р. Крумовица, има опасност от възникване и на локални разливи.
 
МОСВ предупреждава, че е необходимо да се пристъпи към плавно сработване на постъпващия приток в язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград" чрез работа на ВЕЦ, така че да се осигури свободен обем и да не се допусне рязко покачване на завирените им обеми. При необходимост може да се предприеме и контролирано освобождаване на води чрез облекчителни съоръжения, като изпускането трябва да се съобрази с проводимостта на речните русла в съответствие с изискванията на Закона за водите.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени