МС опроверга твърденията, че НАТО готви голям конфликт в Черно море и Варна за база

Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Две години след началото на войната на Русия срещу независима Украйна опитите за зловредно манипулиране на информация продължават, включително с цел намаляване на доверието към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), към която България се присъедини преди 20 години. Това се посочва в публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет, озаглавена "Факти срещу дезинформацията".

 

От правителството посочват, че е фалшива новина информацията, че НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море, както и че на форума в Давос се обсъждало Варна да бъде използвана за такава военноморска база.

 

Всички способности на НАТО са насочени към възпиране и отбрана, като решенията подлежат на демократичен и политически контрол. Дори само обсъждане на агресия срещу други държави е практически невъзможно, тъй като това противоречи на основополагащия документ на НАТО - Вашингтонския договор, уточняват от правителството.

 

България планира създаване на Координационен елемент за ситуационна осведоменост, което няма нищо общо с понятието "военноморска база" и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава пълна ситуационна картина на обстановката по море, именно поради доказано агресивните действия на Русия, включително чрез блокиране на значителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море, пише още в публикацията.

 

Руската пропаганда неслучайно насочва вниманието именно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата световна война, с цената на редица жертви сред цивилното население и значителни разрушения на жилищни сгради, посочват от Министерския съвет.

Оттам напомнят, че НАТО не обсъжда своите действия в публични формати, а в този смисъл твърдения за дискусии на такава тематика в Давос са явна дезинформация.

 

Днес премиерът Николай Денков заедно с водена от него делегация посетиха Киев. Там премиерът проведе срещи с президента на страната Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал, на които потвърди българската подкрепа за Украйна.

 

 

 
 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени