Мустафа Хаджи е преизбран като главен мюфтия

Делегатите на форума преизбраха Ведат Сабри Ахмед да продължи продължи своя мандат като председател на Висшия мюсюлмански съвет

Мустафа Хаджи
Мустафа Хаджи Източник: Zonanews

Мустафа Алиш Хаджи бе преизбран за главен мюфтия на мюсюлманите в България на техния най-висш форум - Националната мюсюлманска конференция, свикана от Главното мюфтийство в Република България. На форума, който се състоя днес в НДК, участваха близо 1200 делегати и над 100 гости, сред които председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, предаде БТА.

 

Делегатите на форума преизбраха Ведат Сабри Ахмед да продължи продължи своя мандат като председател на Висшия мюсюлмански съвет. Други кандидатури нямаше. Делегатите избраха и членове на Висшия мюсюлмански съвет. По-рано днес на форума Мустафа Хаджи направи преглед на свършеното от Главното мюфтийство през изминалите години, открои успехите и очерта предстоящите предизвикателства в организацията на религиозните дела.

 

Като основна задача в работата на главния мюфтия за следващите пет години Мустафа Хаджи отбеляза, обезпечаването на по-добри възнаграждения на служителите на Мюсюлманско вероизповедание и по-специално на имамите. По думите му за целта е необходимо всички служители да работят заедно и да се ангажират да разяснят дейността на изповеданието, както и необходимостта от подпомагане на тази дейност от страна на всички мюсюлмани. На второ място Мустафа Хаджи постави повишаването на религиозната и педагогическата подготовка.

 

Като важна задача той определи и разширяването на функциите на отдел "Вакъфи", което по думите му ще допринесе за по-добрата експлоатация на вакъфите, с които разполага мюсюлманското вериозповедание. Също така според Мустафа Хаджи трябва да се обърне внимание на възможностите за придобиване на нови вакъфски имоти. Неотложна задача на отдел "Образование" в Главното мюфтийство според Мустафа Хаджи е подобряването на учебния процес в духовните училища.

 

Социалната дейност също е важен фактор в обществото, поради което занапред ще се направят опити тази дейност да бъде изнесена извън страната, където вече са направени първите стъпки, каза още преизбраният главен мюфтия Мустафа Хаджи.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени