Музеите настояват за 50% повече пари през 2024 година

Ние сме пазители на паметта на нацията, каза председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски

Национален исторически музей (НИМ)
Национален исторически музей (НИМ) Източник: Zonanews

Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през следващата година за издръжка и модернизация на фондохранилищата и експозиционните зали, както и за повишаване на заплатите в сектора, тъй като е налице масово напускане на специалисти. В момента има сериозен дисбаланс между образованието и културата, каза пред БНР председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски.

Археологически музей
Археологически музей Източник: Zonanews

"Едно 50-процентно увеличение на средствата за музеи и художествени галерии ще може да се използва за модернизиране на материално-техническата база на музеите и галериите, основно експозиционни зали и фондохранилища, тъй като ние изоставаме в това отношение. Музеите и галериите опазват и съхраняват над 8 млн. движими културни ценности. Бихме искали те да бъдат обгрижвани по най-добрия начин, а това става със сериозни инвестиции. Бихме искали да модернизираме и нашите експозиционни зали", каза той.

Национален природонаучен музей
Национален природонаучен музей Източник: Zonanews

Другото искане е за повишаване на заплатите, добави Хаджийски. По думите му тези пари ще са за да се навакса изоставането през годините за тези работници. 

"Имаме уверението, че ще бъдат увеличени стандартите", каза още той за срещата им с финансовия министър Асен Василев. Борис Хаджийски беше категоричен, че не са съгласни с евентуално "мизерно увеличение" на стандартите на българските музеи. И добави: "Ние сме пазители на паметта на нацията. Ние сме пазители на националната идентичност. И тази национална идентичност трябва да се пази с всички сили. Това е добро за всички нас".

 

Исторически музей-Русе
Исторически музей-Русе Източник: Zonanews

 

Още от "България"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени