МВнР: България обяви за персона нон грата двама руски дипломати

МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници

Министерство на външните работи (МВнР)
Министерство на външните работи (МВнР) Източник: Zonanews
Двамата служители на Руското посолство, които са обявени за персона нон грата, имат 48 часа да напуснат страната. Това съобщи Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър" в МВнР.

Митко Димитров, директор на дирекция Пресцентър на МВнР
Митко Димитров, директор на дирекция Пресцентър на МВнР Източник: БНТ


Днес министърът на външните работи Теодора Генчовска е била уведомена от Специализираната прокуратура и ДАНС за събрани доказателства за извършена разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Димитров допълни, че те са извършвали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическият им статут в Република България.
 
Във връзка с това в МВнР е била привикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя е отклонила поканата с мотива, че е извън София. От фейсбук страницата на руското посолство разбираме, че тя е била на връх Шипка.
 
 
Нотите са били връчени преди минути на Филип Воскресенски, дипломат от посолството на Руската Федерация. С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на Руското посолство у нас. А с втората - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници.
 
"Тези публикации са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношение на уважение и сътрудничество с България. Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми. И представлява недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация", заяви Димитров, цитиран от БНТ.
 
МВнР настоява посолството на Руската федерация незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред. Двамата служители на Руското посолство, които са обявени за персона нон грата, имат 48 часа да напуснат страната. Това съобщи Митко Димитров, директор на дирекция "Пресцентър" в МВнР.
 
Днес министърът на външните работи Теодора Генчовска е била уведомена от Специализираната прокуратура и ДАНС за събрани доказателства за извършена разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Димитров допълни, че те са извършвали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическият им статут в Република България.
 
Във връзка с това в МВнР е била привикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя е отклонила поканата с мотива, че е извън София. Нотите са били връчени преди минути на Филип Воскресенски, дипломат от посолството на Руската Федерация.
 
С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на Руското посолство у нас. А с втората - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници.
 
"Тези публикации са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношение на уважение и сътрудничество с България. Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми. И представлява недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация", заяви Димитров.
 
МВнР настоява посолството на Руската федерация незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред.

Още от "България"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени