МВнР обяви офицерите от СВР на РФ Рибкин и Зинкин за "персона нон грата"

Те са съответно първи и втори секретар в руското посолство

Руското посолство в София
Руското посолство в София Източник: БГНЕС

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщават от МВнР. 

Става дума за Максим Рибкин, първи секретар към Посолството на РФ в София, и Александър Зинкин, втори секретар към Посолството на РФ. Съпругите им са съответно с имена Евгения Сафронова и Елена Зинкина. Още вчера първа Zonanews обяви имената на двамата руски кадрови разузнавачи от външнополитическото разузнаване на Руската федерация (СВР).

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, допълват от МВнР. 

Преди това Прокуратурата на Република България излезе със следната информация:

"По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията".

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени