МВнР: Появяват се много повторни пожари в Гърция, има задържани за умишлен палеж

Към момента най-тежко остава положението на остров Евбея

Министерството на външните работи
Министерството на външните работи Източник: МВнР
Интензивността на пожара в Атика, Гърция, е намаляла, но се появяват много спорадични повторни пожари на вече засегнатата територия. По информация на посолството ни в Атина полицията следи за неправомерни действия, като двама души са арестувани по обвинения за умишлен палеж в района на Крионери и Петруполи, съобщи пресцентърът на МВнР. 
 
Поради пожара бул. "Маратонас" и бул. "Ехетлос" остават затворени и пътният поток се пренасочва през Вотонас. Затворени са входовете от бул. "Кими" към Тракомакедонес и Олимпийското селище, както и някои второстепенни пътища в района на пожара, които могат да бъда проследени на  сайта  на гръцката полиция. Магистралата от Атина за България продължава да бъде отворена в двете посоки, след като движението бе възстановено вчера в следобедните часове, но не следва да се изключи възможността за въвеждане на временни забрани за отделни участъци при промяна в обстановката. Ситуацията е подобрена и в Месиния на Пелопонес, където няма данни за опасни фронтове. Усложнена остава ситуацията и на полуостров Мани, Пелопонес.
 
Към момента най-тежко остава положението на остров Евбея, където северният фронт на пожара е активен. Днес сутринта е изпратено съобщение за евакуация към Истиая на жителите на Пефки, Артемисио, Гувес и Вулики. На североизток пламъците са обградили селата Елиника и Василика, като се подготвя евакуация по море от Агиос Николаос. Пожарът се разраства и на юг към Трупио и Каливия, като в района има проблеми с електрозахранването и комуникациите. Затворени са и някои второкласни  пътища. От днес се възстановява движението на влаковете по линията Атина-Солун-Атина. Пътниците ще бъдат транспортирани с автобуси по маршрута гара Ларисис-Инои- гара Ларисис, и с влакове по линията Инои-Солун-Инои.
 
По официални данни, водоподаването и електроподаването в Атика са възстановени, като по информация в медиите изключение правят само най-засегнатите райони. Посолството ни в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени