На 1 октомври ще бъде тествана Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност

Планирано е да бъдат включени и интегрираните към НСРПО Локални системи за оповестяване

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност
Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност Източник: Община Мездра

В изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, на 1 октомври 2024 г. (вторник) от 11:00 часа ще бъде тествана НСРПО.

 

По време на тестването чрез задействане на акустичните сиренни устройства на НСРПО ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата, съпътствани от гласова информация.

 

Тренировката се извършва с цел проверка на техническото състояние на системата, придобиване на умения от длъжностните лица за работа с НСРПО и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.

 

Планирано е да бъдат включени и интегрираните към НСРПО Локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава потенциална опасност за възникване на бедствия, съобщиха от пресцентъра на община Мездра.

 

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно - в първия работен ден на месец април и на месец октомври.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени