На днешния ден османски заптиета залавят Апостола на свободата Васил Левски в Къкринското ханче

Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация

Залавянето на Апостола Васил Левски в Къкринското ханче
Залавянето на Апостола Васил Левски в Къкринското ханче Източник: Картина на Никола Кожухаров

Призори на 27 декември 1872 година турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски. От съществуващите писмени документи е известно, че по идея на Васил Левски ханчето в село Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев - Латинеца, местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.

 

В Къкринското ханче са заловени от Ловешката турска полиция Васил Левски и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца. След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите ѝ.

 

На 5 юни 1924 година в град Ловеч е създаден Комитет за възобновяване на къщата-паметник на Васил Левски в село Къкрина. Ханчето е открито на 10 май 1931 година в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим.

 

На 17 февруари 1997 година природна стихия събаря вековния бряст – свидетел на залавянето на Васил Левски. Брястът е изправен и консервиран от специалистите на РИМ – Ловеч.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени