На паметника на ген. Каварналиев край Дойран ще бъде отбелязана 109 годишнината от смъртта му

Константин Каварналиев е български офицер, загинал край Дойран по време на Междусъюзническата война

Паметникът на ген.майор К. Каварналиев в Дойран
Паметникът на ген.майор К. Каварналиев в Дойран Източник: Facebook

С панихида и поднасяне на венци и цветя представители на посолството на България в Република Северна Македония, на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, както и представители на военно-патриотични организации ще отбележат 109 години от смъртта на генерал-майор Константин Каварналиев на паметника, изграден в негова чест край Дойран в Република Северна Македония. 

 

Константин Каварналиев е български офицер, загинал край Дойран по време на Междусъюзническата война. През  Междусъюзническата война е назначен за командир на бригада от 3-та  пехотна балканска дивизия с която се сражава три дни, за да бъде дадена възможност на населението на Кукуш да се изтегли, без да даде жертви.

 

След оттеглянето на хората и опожаряването на Кукуш гръцката армия тръгва към Дойран и боевете започват там. Полковник Каварналиев разполага само с 3000 бойци, срещу 42 000 гръцка армия и сам влиза в боя. Позицията удържана, но той е ранен в крака, а куршумът е разкъсал важна артерия. Каварналиев умира на 23 юни 1913 г., посмъртно е произведен в генерал-майор. 

 

Молебен пред паметника на ген.майор К. Каварналиев, 1917 г.
Молебен пред паметника на ген.майор К. Каварналиев, 1917 г. Източник: Facebook

Погребан е в скромен, набързо приготвен гроб, сред свои войници. Посмъртно е произведен в чин генерал-майор. През 1916 година командването на Девета пехотна Плевенска дивизия решава да издигне паметник на лобното място на Каварналиев, паметникът е открит с  реч от подполковник Дрангов. През 1966 година паметникът е взривен,  възстановен е през 2019 година и от тогава всяка година на тази дата, на лобното място на ген. Каварналиев се отбелязва годишнината от смъртта му.  

Още от "България"

Последни новини

Най-четени