Над 1 млн.зелени сертификати са изтеглени през националната информационна система

Хората, които разполагат с документ в България, са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове

Цифров сертификат
Цифров сертификат Източник: Zonanews
Над 1 млн. европейски зелени сертификата са изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС), съобщават от Министерство на здравеопазването. Само за вчерашния ден, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута.
 
Хората, които разполагат с документ в България, са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от "Информационно обслужване", влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС.
 
"Информационно обслужване" АД издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент.
 
До този момент системата е генерирала общо 1 393 000 сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.
 
Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от  сайта  на НЗИС и да го съхраняват в мобилните си устройства .През август 2021 г. "Информационно обслужване" АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип "портфейл" на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.
 
Разработената функционалност облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, а също и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.
 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени