Нахалството на Радев достигна неподозирани висини: Даде втория мандат на Николай Денков, но го посъветва да не прави правителство

Мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, отговори Денков

Николай Денков и Румен Радев
Николай Денков и Румен Радев Източник: БГНЕС

Николай Денков получи папката за втория мандат от Румен Радев. Той ще трябва да я върне след 7 дни – пълна или празна. Нехалството на Радев стигна дотам, че "посъветва" Денков директно и без много завоалираност да я върне празна.

 

"Уважаеми, акад. Денков, искам да изразя своето лично уважение към Вас, познавайки ви в качеството на служебен министър и своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията. Аз съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат при положение изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия. Аз съм призван да браня Конституцията и аз съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право", каза Радев, докато с неудоволствие връчваше папката.

 

И добави недвусмислено:
"Но в името на съхраняване на Вашето достойнство и политическа перспектива и съхраняване на имиджа пред нашите партньори, призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, той вече е дискредитиран".

 

На което Николай Денков отговори:

"Мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. Страната ни има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, включително тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта у хората. Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни групи, за да успеем да съставим редовно правителство".

 

"Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно правителство. Задачата е трудна, но не и невъзможна", допълни той.

 

Тирадата на президента Радев при връчването на мандата бе свързана най-вече с изтеклия запис. В нея той използва фрази като: "торпилиране на българския суверенитет", "наклеветяване" и планирана "чистка в службите" (които са изцяло под контрола на Радев и служебните му кабинети и бяха назначени под негова диктовка, докато Гълъб Донев управляваше държава без парламент, бел.ред.) "чистка в държавната администрация", "вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР" и "дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България".

 

Папката вече е в ръцете на Денков. Тепърва предстоят евентуални преговори между двете водещи политически формации за съставянето на тъй дълго чакания редовен кабинет. Ако бъде създаден, един от най-недоволните в България очевидно ще бъде българският президент.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени