Нахлува студен въздух, жълт код за проливни дъждове в 19 области

Максималните температури ще бъдат в широк интервал от 8°-12° в Северозападна България до 18°-20° в Източна

Очакват ни валежи от дъжд, в планините - сняг
Очакват ни валежи от дъжд, в планините - сняг Източник: Zonanews

Започналите през нощта от югозапад валежи бързо ще обхванат по-голямата част от страната. В Източна България ще продължи да духа умерен югозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в Източна България до 15°-16°. През деня на много места ще продължи да превалява дъжд, като значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където на места по преминаването на студения атмосферен фронт ще бъдат придружени и с гръмотевици.

 

Максималните температури ще бъдат в широк интервал от 8°-12° в Северозападна България и по високите западни полета до 18°-20° на места в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър.

 

След обяд в северозападната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. След временно спиране на валежите в следобедните часове, през нощта срещу вторник под влияние на приближаващ от запад средиземноморски циклон ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в западната част от Предбалкана – от сняг. Жълт код за значителни валежи от дъжд обяви НИМХ в Плодив и още 18 области в Южна и Източна България. В областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Ямбол, Хасково и Кърджали е в сила и предупреждение за много ветровито време.

 

Над планините ще бъде облачно и на много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра от сняг, като снежната граница до вечерта ще се снижи и под 700 метра. Ще духа силен и временно бурен югозападен вятър, който след обяд в ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максимална температура на височина 1200 метра – около 7°, на 2000 метра – около 0°.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно.

 

На места, главно по южното крайбрежие, валежите ще бъдат значителни. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха: 18°-21°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени