НАП проверява зеленчукови и плодови борси за укриване на данъци

Само производители, които продават собствената си продукция, могат да не издават касови бележки

Зеленчуци
Зеленчуци Източник: Instagram

Националната агенция по приходите стартира денонощен контрол на 13-те борси за зеленчуци и плодове в страната. Целта на присъствието на инспекторите им на място е да спрат опитите за укриване и неплащане на данъци, като следят входовете и изходите на борсите, проверяват за наличие на документи, както и какво има в камионите. Това каза за БГНЕС говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

 

"Има случаи, които не са масови, в които изобщо липсват документи - няма фактури, няма документи за произход на стоката. И вторият проблем е, че има случаи, когато има документи, но те са на стойност много по-различна от действителната", посочи той и даде пример с фактура, която е на стойност 11 ст. покупка, 13 ст. продажна, а всъщност кило домати струва 3 лв.

 

Бъчваров не пожела да посочи колко точно е загубата за фиска от такива укривания, но подчерта, че не е наказателна акция, целта е да се подобри спазването на правилата. Според него присъствието на инспекторите на борсите значително е подобрило ситуацията и е прогонило нелоялните търговци. Инспекторите на НАП ще останат толкова, колкото е необходимо.

 

От думите му стана ясно, че нарушителите се ловят в първия ден, когато нелоялните търговци не са знаели за проверката и са установени, днес тях вече ги няма, което води до подобряване на средата за търговия на останалите, които са почтени. Попитан дали търговците по пазарите трябва да издават касови бележки, Бъчваров поясни, само регистрираните земеделски производители, които продават собствената си продукция, могат да не издават касови бележки.

Още от "България"

Двама премиери и председателят на НС уважиха панихидата за 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Патриарх Неофит почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени