Народните представители ще работят върху промените в изборните правила

Промените в Закона за извънредното положение, с които хората, поставени под карантина и пациенти в Covid-отделенията да могат да гласуват с подвижни урни на предстоящите парламентарни избори на 4 април, влизат на първо четене в Народното събрание

Народните представители ще работят върху промените в изборните правила
Народните представители ще работят върху промените в изборните правила Източник: Zonanews

Точката е предвидена като първа в програмата на депутатите за петък. Днес те ще разгледат два нови законопроекта. 

Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които се въвежда механизъм за незабавно предоставяне на информация от данъчните и митнически служби към ДАНС, когато при осъществяване на законоустановените си функции установят факти и обстоятелства, които може да са свързани с изпиране на пари.

С промени в Закона за гражданското въздухоплаване пък се предлага министърът на транспорта, който ръководи и контролира гражданското въздухоплаване, съгласувано с министъра на вътрешните работи и с председателя на ДАНС да определя с наредба условията и реда за експлоатация на безпилотни въздухоплавателни средства.

В рамките на заседанието депутатите ще направят и промяна в състава на две от постоянните комисии. Новият депутат от "Обединени патриоти" Георги Александров, който влезе в парламента на мястото на починалия от COVID Валентин Касабов, е предложен за член на Комисията за контрол над службите за сигурност и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Дневният ред на парламента включва и включва още обсъждане и приемане на доклада за дейността на временната комисия, създадена по повод придобитите от "Българска банка за развитие" акции от капитала на "Първа инвестиционна банка".

За петък са предвидени промените в изборните правила. ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Централната избирателна комисия да изработи правила, по които карантинираните или лекуващите се в Covid-отделения пациенти да могат да гласуват по реда на Изборния кодекс – с мобилна избирателна урна по примера на хората с увреждания или в специално разкрити секции. Измененията предвиждат и хората с изтекли документи също да могат да гласуват. Съпредседателят на Парламентарната група "Обединени патриоти" Искрен Веселинов посочи, че така гарантират правото на всеки българин да упражни своя вот, както на хората, които ще бъдат под карантина, така и на тези зад граница, които са с изтекли документи и поради условията на пандемия не могат да ги подменят.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени