Народното събрание отвори врати за граждани в съботния ден

Гражданите ще могат да видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Народното събрание отваря вратите си за граждани днес, съобщиха от пресцентъра на парламента. Инициативата е по повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Гражданите ще могат да видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции и богослужебни вещи на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев ще посрещне първите посетители на официалния вход на парламента в 10:00 часа. Сред тях ще бъдат и специалните гости на събитието - студенти по "Право" и "Българска филология" от Софийския университет и по "Право" от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 Средно общообразователно училище "Христо Ботев".

В Клуба на народния представител посетителите ще могат да разгледат изложба, която представя интересни факти, снимки и документи, свързани с Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Ще бъде излъчен и документалният филм "Премеждията на свещената книга".

В пленарната зала на Народното събрание за гостите на институцията ще бъде излъчен документалният филм "Щрихи от първия български парламент", Търново, 1879 г. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени