Народното събрание прие набързо промените в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ"

Създава се нов изборен район "Чужбина", а гласуването ще става само с машини

Народно събрание на Република България
Народно събрание на Република България Източник: НС

След няколко часа дебати Народното събрание единодушно прие днес на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия "Има такъв народ" (ИТН). Само един глас "въздържал се" отчете резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласуваха "за".  

 

Предлаганите промени в синтезиран вид са: гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година; възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, но при определени условия. Предложенията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

 

Мнозинството не подкрепи законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система. С 69 "за", 65 "против" и 71 "въздържал се" депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ, с който се предвижда се разделяне на страната на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и шест едномандатни извън страната. 

 

Не бяха приети и промените на Христо Иванов от "Демократична България", залагащи на гласуване по пощата на национални избори и отпадане на ограничението общият брой избирателни секции да не надхвърля 35 в държава, която не е член на ЕС. В проекта се предвижда ясен времеви хоризонт от три години за система за дистанционно електронно гласуване. Подкрепиха го 95 народни представители, 116 се въздържаха.

 

Втори законопроект, внесен от Христо Иванов и Антоанета Цонева, получи 95 гласа в подкрепа, един - "против" и 122 - "въздържал се" и така беше отхвърлен. В него се предлага дистанционното електронно гласуване да се осъществява в период не по-рано от 7 дни преди и не по-късно от три след изборния ден. Записана е и възможност за паралелно преброяване на подадените електронни бюлетини, както и публикуване на всички протоколи в машинно четим формат.

 

Законопроектът на Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" също беше отхвърлен - "за" бяха 9 депутати, 70 депутати бяха "против" и 128 се въздържаха. В него е записана отмяна на разпоредбата, с която се забранява да бъдат посочвани и регистрирани от името на партии и коалиции като кандидати за народни представители хора на държавна служба - военнослужещи, служители в дипломатическата служба, от МВР, ДАНС, съдии, прокурори и следователи.

 

На първо четене беше подкрепено президентът, след публични консултации с представените в парламента политически сили, да назначи нови членове на ЦИК с редуциран състав до 15.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени