Народното събрание прие набързо промените в Изборния кодекс, предложени от "Има такъв народ"

Създава се нов изборен район "Чужбина", а гласуването ще става само с машини

Народно събрание на Република България
Народно събрание на Република България Източник: НС

След няколко часа дебати Народното събрание единодушно прие днес на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия "Има такъв народ" (ИТН). Само един глас "въздържал се" отчете резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласуваха "за".  

 

Предлаганите промени в синтезиран вид са: гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година; възможност за гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, но при определени условия. Предложенията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

 

Мнозинството не подкрепи законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система. С 69 "за", 65 "против" и 71 "въздържал се" депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ, с който се предвижда се разделяне на страната на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и шест едномандатни извън страната. 

 

Не бяха приети и промените на Христо Иванов от "Демократична България", залагащи на гласуване по пощата на национални избори и отпадане на ограничението общият брой избирателни секции да не надхвърля 35 в държава, която не е член на ЕС. В проекта се предвижда ясен времеви хоризонт от три години за система за дистанционно електронно гласуване. Подкрепиха го 95 народни представители, 116 се въздържаха.

 

Втори законопроект, внесен от Христо Иванов и Антоанета Цонева, получи 95 гласа в подкрепа, един - "против" и 122 - "въздържал се" и така беше отхвърлен. В него се предлага дистанционното електронно гласуване да се осъществява в период не по-рано от 7 дни преди и не по-късно от три след изборния ден. Записана е и възможност за паралелно преброяване на подадените електронни бюлетини, както и публикуване на всички протоколи в машинно четим формат.

 

Законопроектът на Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" също беше отхвърлен - "за" бяха 9 депутати, 70 депутати бяха "против" и 128 се въздържаха. В него е записана отмяна на разпоредбата, с която се забранява да бъдат посочвани и регистрирани от името на партии и коалиции като кандидати за народни представители хора на държавна служба - военнослужещи, служители в дипломатическата служба, от МВР, ДАНС, съдии, прокурори и следователи.

 

На първо четене беше подкрепено президентът, след публични консултации с представените в парламента политически сили, да назначи нови членове на ЦИК с редуциран състав до 15.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени