НАТО: България покрива целта от 2% разходи за отбрана тази година

Въз основа на декларирания бюджет за отбрана на членките, 23 от 32 постигат целта към 2024 г., при 10 миналата

България и НАТО
България и НАТО Източник: Armimedia

България е сред близо две трети от членките на НАТО, които се очаква през 2024 г. да покрият ниво на военните разходи от 2% от брутния вътрешен продукт, показва докладът на алианса, публикуван в понеделник.


Той сочи, че тази година утвърждава тенденцията от втората на войната в Украйна, в която членките на алианса бързо увеличиха военните разходи. Ако миналата година една трета покриваха целта, поставена през 2014-а, то последният доклад показва рязко нарастване на дела им според прогнозните данни за настоящата година.


Докладът обхваща "плащания от национално правителство, които са били или ще бъдат направени в хода на фискалната година за нуждите на въоръжените ѝ сили", на съюзниците или на алианса", се посочва във въведението му.

 

Добавя се и че е възможно да има разминаване между тези числа и публикуваните от националните власти, предвид разликите между тези източници, националните прогнози за БВП и дефинициите съответно на НАТО и на държавите членки за разходи за отбрана.


Стандартът от 2% се спазва от всички страни от източния фланг на НАТО, от Норвегия до България и Турция. При България делът е 2.18% от БВП.


Въз основа на декларирания бюджет за отбрана на членките, 23 от 32 постигат целта към 2024 г., при 10 миналата. През 2023 г. на зададената цел отговаряха Финландия, Унгария, Полша, Турция, Гърция, Естония, САЩ, Великобритания, Литва и Латвия.


Тази година към списъка се добавят Албания, България, Чехия, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Северна Македония, Словакия, Испания, Швеция и Румъния.


В дъното са Белгия, Люксембург, Словения и Испания с по около 1.3% от БВП за армиите си. И тази година Полша е лидер с над 4%, следвана от Естония (3.43%) и САЩ (3.38%).

Още от "България"

Последни новини

Най-четени