Национален протест срещу хунтата на Радев

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Свобода за бизнеса", "Равни условия", "Искаме да работим", "Как да си платим сметките"

Протестът на таксиметровите шофьори пред Народното събрание
Протестът на таксиметровите шофьори пред Народното събрание Източник: Zonanews

В 15 часа днес на площада пред Народното събрание в София започна национален протест срещу въведените противоепидемични мерки, организиран от асоциациите на заведенията и ресторантьорите. Протестиращите не са съгласни с това, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време - от 7:00 ч. до 23:00 ч., съобщава БНР. 

 

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Свобода за бизнеса", "Равни условия", "Искаме да работим", Х"Как да си платим сметките", "Ваксината е личен избор, не условие за работа" и обясниха, че са имунизирането срещу COVID-19 не трябва да бъде задължително или да води до дискриминация. 

 

От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 000 души не са получили компенсации. Парите, около 420 милиона лева, няма да са достатъчни за компенсиране на сегашното затваряне. 300 000 души пък ще бъдат засегнати. Ричард Алибегов каза, че заведенията няма да се съобразят с мeрките на здравното министерство.

 

Протестът пред НС
Протестът пред НС Източник: БГНЕС

"Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона. То не е политическо. При затварянето миналия път нямаше ваксини. И второто, което е – тогава имаше обезпечение", посочи Алибегов.

 

Подкрепа за протеста на заведенията дойде и от транспортния бранш. Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи каза, че "ще има автобуси, които ще изразят своето недоволство от това, че служебното правителство в момента никъде не предвижда средства за автобусния бранш".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени