Националният оперативен щаб: Ясли, детски градини и училища за ученици до 4 клас отварят на 4 януари

Оптимистичната тенденция за намаляване е на лице, това може да доведе до промяна на мерките, но това може да стане след яснота в картината, допълни доц. Ангел Кунчев

Националният оперативен щаб: Ясли, детски градини и училища за ученици до 4 клас отварят на 4 януари
Националният оперативен щаб: Ясли, детски градини и училища за ученици до 4 клас отварят на 4 януари Източник: МС

Министър Ангелов започна по различен начин днешния брифинг на НОЩ. С оглед на това, че 2020 е обявена за година на медицинските сестри и акушерките, той изрази благодарност и връчи от името на премиера Борисов  най-висок почетен знак в израз на благодарност към най-възрастната медицинска сестра. Министър Ангелов, обяви и данните за заразени и излекувани от коронавирусна инфекция през последното денонощие - направени са 8 475 теста, 1729 са новите случаи. Доц. Кунчев допълни, че оптимистичната тенденция за намаляване е на лице и това може да доведе до промяна на мерките. Но подобно намаляване може да стане след яснота в картината на разпространението на коронавирусната инфекция. Данните засега сочат, че от държавите-членове на ЕС, България е на 24-то място по 14-дневна заболеваемост, а по смъртност - на 3.

Проф. Венцислав Мутафчийски акцентира върху намаляването на натиск върху болниците.  "Има спад в приема. С 40-50% намаля приема на тежки случаи. Ваксинацията тръгна, наложи се да върнем колеги, които изявиха желание след първия ден. Отчитаме успех и заявка за успешен процес", каза началникът на ВМА.
Пресконференцията продължи с въпроси на журналисти. 

Министър Ангелов поясни какво е наложително да с еправи по време на новогодишните празници. "На първо място - трябва да се спазват мерките. В Габрово сигурно ще бъде наложена санкция заради събитието от вчера, бяха изпратени екипи от РЗИ. РРазбирам желанието на всички, че искат да се събират за посрещане на Нова година, но това води до нарушаване на мерките, а то е крайно нежелателно", категоричен бе министърът.
"Ще направим всичко, за да опазим здравето на българите. За лекарите важните неща са животът и здравето и няма да се отстъпи пред нищо", каза министърът на здравеопазването К. Ангелов.

Доц. Кунчев обясни, в отговор на журналистическ ивъпрос, че с очакваната доставка се очаква до края на януари да приключи първата фаза от ваксинацията, след което ще започне втората.

Проф. Мутафчийски комунтира изказването на отрицателни мнения от медици относно ваксините. "Това, че се наричаме щаб, не означава, че сме военно поделение... Не сме тук, за да водим такива битки".

Доц. Кунчев бе на различно мнение. "Не съм толкова спокоен, колкото Мутафчийски, когато се изказва негативно мнение по телевизиите за ваксините. Все пак вие им давате трибуна за изказвания. Между 2 и 3-то тримесечие ще има по-голям избор от ваксини", каза той.

Очакваме първо 25000 дози, до средата на януари ще станат 35000 дози. Очаква се и информация за ваксината на Модерна.

Министър Ангелов: за ваксинирането и мерките между първата и втора ваксина: тр да се спазват нормалните мерки: маски, миене на ръце и др.
- за контрола по празниците: екипи на разл институции са ангажирани. Тр да се спазват мерките. Трябва да ценим близките и да ги пазим. Пожелава на вс екипи, които са дежурни в системата на здравеопзването да бъдат здраве. Надеждата дойде с ваксините, мн здраве на вс бг граждани.


 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени