Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира днес на извънредно заседание за увеличението на пенсиите, МРЗ и помощта за отглеждане на дете

Съгласно посочения от пресцентъра на Министерския съвет дневен ред, ще бъдат обсъдени шест законопроекта, внесени в Народното събрание

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще се събере на извънредно заседание от 11:00 ч. Срещата ще се състои в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет. Социалните партньори ще обсъдят увеличението на пенсиите, ръста на минималната работна заплата (МРЗ), помощта за отглеждане на дете. Съгласно посочения от пресцентъра на Министерския съвет (МС) дневен ред, ще бъдат обсъдени шест законопроекта, внесени в Народното събрание.

 

Първа точка е Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от "БСП за България". С него се предлага МС да определи МРЗ за страната за 2023 г. "като същата не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца".

 

Ще се обсъждат и два законопроекта на "БСП за България" за промени в Кодекса за социално осигуряване. С единия се предлага ново преизчисляване на пенсиите. С другия се правят две предложения - обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на МРЗ и възможността обезщетението да се изплаща на бащата (осиновителя) или на лицето, което е поело грижите за детето, когато, вместо от майката (осиновителката), допълнителният платен отпуск за отглеждане се ползва от тях.

 

НСТС ще разгледа и предложените от "БСП за България" промени в Закона за семейни помощи за деца, с които се предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 МРЗ за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането. Предлага се още помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от 2, 3 и 4 клас. 

 

Социалните партньори ще обсъдят още две предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване – на ДПС и на "Продължаваме Промяната" (ПП). От ДПС предлагат редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

 

Законопроектът на ПП предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото "Швейцарско правило". Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече, посочват от ПП.

Още от "България"

Младен Маринов: Управлението на "Просто Подмяната" и лицето Бойко Рашков ни спряха за Шенген

Лицето Рашков удобно се крие, докато съратниците му от Просто Подмяната се упражняват в говоренето на откровени глупости, пише бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС

Прочетете повече прочетете повече

Служители на МВнР започват стачни действия с искане за увеличение на заплатите

На брифинг в МВнР в четвъртък зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че външният министър Николай Милков е изготвил доклад с предложение за 30 % увеличение на заплатите на служителите в дипломатическата служба

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени