"Нека я проверяват за хромозоми": Светлана Каменова загуби в бокса от Лин Ю-тин

Българката не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово отличие, тъй като след три рунда битка съдиите във френската столица решиха да присъдят победата на Лин Ю-тин

Светла Каменова
Светла Каменова Източник: Startphoto.bg

Скандалът в бокса на Олимпиадата в Париж продължава да се задълбочава. В неделя като страна в него влезе и България, след като боксьорката ни Светла Каменова в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю-тин, Тайван. Азиатката е една от боксьорките, които не са преминали тестове за полова принадлежност през последните години.

 

След мача последва публично изразено недоволство от българския треньор Борислав Георгиев, който вдигна пред медиите лист - "Аз съм ХХ! Спасете женския спорт!", визирайки, че жените имат две Х-хромозоми, а при мъжете има и Y-хромозома.

 

Шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах още преди дни посочи, че Хелиф и Лин са родени жени и речта на омразата е напълно неприемлива.

 

"Сваляй ръкавиците, искам да се махна"
Пратеникът на бТВ в Париж Димитър Тасев предаде, че още в началото на третия рунд, когато беше ясно, че тайванката води категорично в резултата, Светлана Каменова е казала на треньора си - "Сваляй ръкавиците, искам да се махна". Но е била разубедена и завършила мача.

 

След мача Каменова не поздрави Тин и ѝ показа знак - "кръстосани пръсти", който по-късно се разбра, че би трябвало да символизира женската X хромозома.

 

След което Светлана Каменова преминала през българските журналисти , обърна се и каза - "Нека я проверяват за хромозоми", разказа още в ефира на бТВ Димитър Тасев.

 

Светла Каменова: Благодаря на България за подкрепата

"Благодаря на България за подкрепата след случилото се. Всички видяха, няма смисъл от думи, действията бяха достатъчни. Аз също съм треньор, броя ударите, виждам какво се случва и като видях 5-0 за съперника, това ми бяха думите към Боби "Сваляй, сваляй, няма смисъл". Той ми каза "Не, тръгнали сме". Аз съм му се доверила на него и на 100 процента вярвам, че няма да ме хвърли в нещо, в което няма да мога да се справя. Това е работата между треньор и състезател, да си имаме доверие, а аз му имам страхотно доверие", коментира по-късно самата Светлана Каменова.

 

По повод алтернативата за бойкот на срещата, тя каза:

"Те са взели решение от МОК, не мога аз да се оплаквам. Съобразявам се, но не съм съгласна това, което се случва, да е по този начин. Смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство над други и това не е равенство в спорта. Бойкот, каквото и да е било, си остава между нас. Важно бе да изиграя този мач. Казах, че истината ще излезе наяве и ето - каквото и да направиш, ще е много трудно да победиш по този начин. Ситуацията е патова. Ако бойкотираш ти казват - страх те е. Ако се качиш - луд си. И като треньор и като спортист не го одобрявам", каза Каменова.

 

Българката не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово отличие, тъй като след три рунда битка съдиите във френската столица решиха да присъдят победата на Лин Ю-тин.

 

Лин Ю-тин и Имани Халифи бяха допуснати до олимпийските игри, въпреки информациите, че през 2023 г. са се провалили на полов тест по време на световното първенство, когато и двете бяха дисквалифицирани.

И двете се класираха за полуфиналите, което означава, че са си осигурили минимум бронзов медал от Париж 2024.

 

Още от "България"

МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание т

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, заявяват от МВнР

Прочетете повече прочетете повече

Българска ученичка спечели европейския конкурс за млади учени, поканиха я на Нобеловата седмица

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" получи и наградата на Стокхолмският младежки научен семинар

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени