Николай Костов: 340 лекарства липсват в аптечната мрежа

Често причината е реекспортът, каза представителят на Асоциацията на собствениците на аптеки

Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки
Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки Източник: NOVA

Сигнали за липсващи лекарства за лечение на респираторни заболявания в аптеките. Някои от тях са предназначени за терапии на деца. Става въпрос за "Вентолин" - разтвор за инхалации, както и "Пулмикорт". Те са в периодична липса от началото на годината досега. През декември фармацевти, педиатри и родители сигнализираха за липсата им в аптечната мрежа.

 

"Отдавна липсват. Въпреки че е алармирано многократно, проблемът си стои и той е само индикативен. Има още много лекарства, които липсват. Има списък, който се генерира всяка седмица. В него са вписани 340 медикамента, обхващащи всички терапевтични групи", коментира пред NOVA Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

 

Специално при "Вентолин" и "Пулмикорт" той обясни, че липсата се дължи на увеличеното търсене заради коронавируса. "При другите - причините са най-различни - често е реекспортът", коментира Костов. 

Относно противогрипните ваксини специалистът уточни, че все още има останали количества, както и че все още не е късно да се имунизираме.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени