Николай Нанков: Има сигнали със съмнения за корупция в АПИ - изпращаме ги до компетентните органи

С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич

Николай Нанков
Николай Нанков Източник: Zonanews
Изпращаме до компетентните органи получените в Регионалната комисия на Народното събрание сигнали със съмнения за корупция в АПИ. Именно затова и извикахме на извънредно заседание вчера ръководството на Пътната агенция - да отговори на въпросите на депутатите. На част от които незнайно защо вече една седмица нямаме отговор след официалното ни запитване. А пък във вторник неясно по какви причини Председателят на УС на АПИ не дойде на насроченото още от петък заседание (имал си друга работа). Това написа в профила си във Фейсбук народният представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков. 

Ето и останалата част от неговия подробен пост:
С несвързани обяснения, които често си противоречаха едно на друго, инж. Ясен Йорданов призна, че има нерегламентирани и порочни практики, свързани с възлагането на ремонтите и пътното поддържане в областите Варна и Добрич. Възлагали и изпълнявали дейности по вече прекратени от самия него договори. А не по сключените пак от самия него нови договори. Не е ли, защото тези дейности били на по-високи цени в старите, които той прекратил? Ама той уж не знаел какви са цените. И опита да се оправдае с подчинените си - по думите му директори (на двете областни пътни управления и в самото АПИ) били подвели шефовете си. Ама какви са тези лековерни шефове?! Толкова ли е лесно да бъдат заблудени?! Вие вярвате ли го това?! Защо й е тогава на Агенцията Управителен съвет?! А и такъв председател… Двама директори в АПИ били написали до Управителния съвет недобросъвестен доклад. И го вкарали в нарушение. Затова единият директор бил уволнен. Смях!
Шефът на АПИ призна, че по порочната практика има извършени плащания. Не каза суми. След като проблемът възникнал, били спрели да плащат. Но пък си продължили да възлагат незаконосъобразно дейности по вече несъществуващи договори. И да приемат и отчитат работата! Която АПИ със сигурност ще трябва да плати (което се опита да спести пред колегите). Вероятно става дума за десетки милиони. По договори, които ги няма в правния мир. Работят без договори на по-високи цени. А не възлагат по новите. Освен, че не им харесват цените, ами и защото те се прекратяват автоматично, ако до 3 месеца от подписването им не се направят възлагания. И след като Комисията е сезирана на 07.03., то още на 11.03. шефът на АПИ се разбързва и възлага вече по тях (2 месеца и половина след сключването им). След такова размотаване, изведнъж - само за един работен ден (08.03. - петък). Дали не е форма на изнудване и рекет? Нали разбирате за какво иде реч?
Председателят на УС на Агенцията ни подведе, че не е знаел откога влизат в сила новите договори. И че не му били казали. Ами в доклада от 08.12. до УС е посочено. От датата на сключването им (22.12.2023), когато автоматично се прекратяват старите. А и в самите договори и анексите към тях, които той е подписвал, има такава клауза. Подведе ни също, че все още не сключват договор за ремонта на пътя през Дюлинския проход, защото се бавил по дирекциите и към момента на изслушването не бил уведомен. Ами отново не е вярно. Докладът до УС на АПИ (за сключване на договора след проведената обществена поръчка) е от 12 февруари. А до 20 март договор не е сключен. Дали това отново не е форма на изнудване и рекет?!
Всъщност за едно беше прав Ясен Йорданов - от 3 години, т.е. откакто не управлява ГЕРБ, има огромни проблеми с поддържането на републиканската пътна мрежа, които той не може да разреши. Стана ясно още, че обещанията за евтини ремонти са били поредния балон - нито един договор на най-ниска цена не е сключен от АПИ през тези 9 месеца, призна шефът й. Ало, Кириле. Какво става? За 9 месеца нито един. Стана ясно още, че и към момента за тол системата дейност извършват само 2 НДУта (доставчици на услуги, онези от времето на ГЕРБ). За три години нито едно ново, с изключение на сключен договор с НДУ на съпругата на Веселин Тодоров ("Сиела Норма" - компанията "около" машините за гласуване и софтуера за тях), при това в нарушение на процедурата (по поне 5 условия). Защо и как вчера не стана ясно.
Ние квалификации няма да правим и "присъди" няма да раздаваме - има компетентни органи. Ние задавахме само въпроси, на които не получихме задоволителни отговори от Председателя на УС на АПИ. Регионалният министър Андрей Цеков писмено ме уведоми, че по някои от описаните проблеми има възложен вътрешен одит, който ще приключи на 29 март. Ще очаквам в началото на април на редовния месечен блиц контрол в комисията ръководството на МРРБ - без значение дали Цеков още е министър, да ни запознае със заключенията на одита. Трябва да стане ясно с колко е бил ощетен бюджетът? Какви мерки ще бъдат предприети? Участвал ли е шефът на АПИ в евентуални корупционни практики. Или му е най-лесно да разписва, а след това да се крие зад директори. Не зная как ще гарантира, че няма корупция в АПИ като всички пътища водят към … шефа на АПИ. Така че…Ясен е ясен…
P.S. И за информация на Настимир Ананиев, който явно нищо не е разбрал и само говори за саботажи, договорите за пътно поддръжане в двете области са сключени без да е било налично решение на КЗК или ВАС. Ей така, защото на Ясен Йорданов така му е харесало. Или така му е наредено. Точно и само за тези области, повтарям, без решения на КЗК или ВАС. Е как сега ще се оправдавате с някоя друга институция, а не с вашите "герои"? Но пък за сметка на това със сигурност шефът на АПИ е "забравил" да уведоми Кирил Петков, че не е сключил нито един договор за ремонти и поддържане на пътища по критерий "най-ниска цена". За да спре последният да повтаря като папагал една очевадна неистина - как вече АПИ работи евтино.
 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени