НИМХ предупреждава - много силен вятър, жълт и оранжев код за цялата страна

В неделя (12 ноември), в резултат на валежите, ще има краткотрайни повишения на речните нива

Ветровито есенно време
Ветровито есенно време Източник: Zonanews

Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за съботния ден Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за цялата страна, стана ясно от сайта на НИМХ.  Предупреждение от втора степен (оранжев код) и опасно време е в сила за областите Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област. Предупреждението от първа степен (жълт код) и потенциално опасно време е в сила за останалата част от страната. Поривите на вятъра в областите с жълт код ще достигат до 20-24 м/сек, а в тези с оранжев код - до 29 м/сек.


Времето през целия ден ще е ветровито с умерен и силен югозападен вятър. През по-голямата част от деня облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, в планинските райони от Западна България - значителни по количество. Максималните температури все още ще са високи, предимно между 14° и 19°, в София - около 15°. 

 

В неделя (12 ноември), в резултат на валежите, ще има краткотрайни повишения на речните нива, като по-съществени те ще са в планинските части от Дунавски басейн, във водосборите на реките северно от Бургас, в планинските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа, информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

 

Речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане ще има незначителни повишения в долните течения на река Марица, река Тунджа и в долните течение на основните реки на Западнобеломорски басейн. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, посочиха още от министерството.

 

През втория ден от уикенда валежите навсякъде постепенно ще спрат, облачността за кратко ще се разкъса и ще намалее, но до вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа умерен, в североизточните райони - временно силен, запад-северозападен вятър. Температурите ще се понижат: преобладаващите минимални ще са между 2° и 7°, максималните - между 10° и 15°. През нощта срещу понеделник вятърът ще отслабне, от югозапад ще започнат нови валежи. 

 

В понеделник облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, повече като количество в Южна България, докато в Дунавската равнина със слаб до умерен запад-северозападен вятър ще бъде без съществени валежи. През нощта срещу вторник за кратко ще се изясни.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени