НИМХ: Жълт код за значителни валежи в 10 области

Максималните температури ще са между 28° и 33°

Летен дъжд
Летен дъжд Източник: Zonanews

Предупреждение за значителни валежи отправят синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). За 30 юли е издадено предупреждение за "потенциално опасно време" - жълт код, който важи за 10 области от страната. Жълт код за "значителни валежи" е обявен за областите: Силистра, Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Разград, Търговище, Сливен.

 

Във вторник ще е предимно слънчево, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

 

Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще са интензивни, валежите - значителни по количество, след обяд ще спират. Ще духа умерен, временно силен североизточен вятър.

 

Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 28° и 33°. В София максималните температури ще бъдат около 29°.

Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще е малко по-ниско от средното за месеца.

 

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. До около обяд явленията ще са интензивни. Има условия за градушки. Ще духа умерен, временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

В планините в западната половина на страната ще бъде слънчево с купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Над планините в източната половина ще се развива и купесто-дъждовна облачност и на места, главно до обяд, ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен вятър със северна компонента. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра - около 17°.

 

През следващите дни времето ще бъде слънчево. Вятърът ще отслабне, в сряда ще се ориентира от североизток, в четвъртък от изток-югоизток. Температурите ще се повишават бавно и в четвъртък максималните ще бъдат между 31° и 36°.

Още от "България"

МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание т

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, заявяват от МВнР

Прочетете повече прочетете повече

Българска ученичка спечели европейския конкурс за млади учени, поканиха я на Нобеловата седмица

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" получи и наградата на Стокхолмският младежки научен семинар

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени