Нови строги ограничителни мерки влизат в сила за цялата страна от понеделник (ВИДЕО)

Продължителността ще е 10 дни

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: БНТ

Ограничителни мерки за цялата страна от понеделник ще бъдат въведени. Продължителността ще е 10 дни. Това обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

 

Мерките са следните:

  • Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и помещание по Закона за туризма. Допускат се само доставки за дома;
  • Местата за хранене в хотелите следва да организират изхранване на гостите по стаи;
  • Игрални зали и казина се затварят;
  • Всички търговски обекти с нехранителни стоки също се затварят. Изключение се допускат за супермаркети и хипермаркети;
  • Преустановява се работата и на търговските центрове тип мол с изключение на хранителните магазини, доставчиците на платежни и съобщителни услуги, зоомагазини;
  • Спират се семинарите, конгресите, изложения и други от същия тип;
  • Фитнесите и залите за групови занимания и спорт също се затварят;
  • Кината, музейте, театрите затравят също; Преустановяват се присъствените часове в училище;
  • Преустановява се присъственият учебен процес в университетите, като тук има изключения за някои специалности;
  • Езиковите центове също ще бъдат затворени;
  • Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли;

Очаква се заповед за въвеждането на новите мерки. Здравният министър каза, че целта е да се избегне случилото се през октомври и ноември, когато имаше пик на заразата и здравната система беше пред колапс.

 

"Целта на тези мерки е контролът върху пандемията да продължи да бъдеефективен, без да стигаме до тези лоши спомени, които имаме от месецитеноември и декември", каза още проф. Ангелов.


"Заболеваемостта у нас достигна 483 на 100 000, което ни отведе на 9-о място вЕС и на 3-то място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността на14-дневна база сме на 4-о място в ЕС и на 1-во място на Балканите", разкриглавният държавен здравен инспектор доц. Кунчев. "България с нищо не е изключение от ситуацията и с нищо не е уникална. Вълната на британския щам достигна целия континент и затова се налага давземем тези мерки. Няма обаче полицейски час и ограничения за излизане отвкъщи, което би затруднило нашите граждани", уточни той.

 

"Имаме стръмно покачване на кривата на смъртността. За една седмица се епокачила с 46%, а на база две седмици - със 126%. Това ни отрежда трето място в света по интензивност на смъртността. Там сме и на 7-о място в света понарастване на случаите на ден", обяви началникът на НОЩ проф. Мутафчийски.


"В болница нарастването е с 16% на седмична база. В интензивните отделения от502 до 609 са случите - увеличение от 21%", каза още той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени