Новият шеф на АПИ: Забравете за ремонти на пътищата, няма пари

Гаранцията за тези ремонти е 2 години

Апостол Минчев, шеф на АПИ
Апостол Минчев, шеф на АПИ Източник: БНТ
За съжаление няма достатъчно пари за ремонти. Това заяви категорично председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Апостол Минчев в ефира на БНТ. Според него средствата, които се заделят за пътища – за ремонти и ново строителство – са крайно недостатъчни.
 
По думите му за пътищата може да се направи много за в бъдеще, но по настоящем средствата са недостатъчни. "Татко ще ми купи колело, ама друг път", гласеше една от култовите реплики в един филм от соцвреме. Проблемите с ремонтите на АМ "Тракия" са няколко - организационни, некачествено изпълнение, дължащо се на неспазване на технологии и материали, които не са съгласувани с АПИ, и затрудненията, идващи от метеорологичните условия.
 
До края на юли отсечката между Чирпан и Стара Загора на АМ "Тракия" ще бъде готова и пусната. Днес или утре ще започне изгребването на настилката и след това ще бъде положена нова за сметка на изпълнителите. Ремонтът ще струва около 90 милиона. "Гаранцията за тези ремонти е 2 години. Гаранциите е възможно да бъдат година, две или повече в зависимост от това за какво говорим - ако е за ново строителство - там гаранциите са по-големи, възможно е да се заложат в договора по-големи от нормативно изискуемите. Това е въпрос на нормативна база или на клаузи в договорите", обясни Апостол Минчев.
 
По отношение на АМ "Хемус" и тунел "Витиня" проблемът е от самото изграждане и след това от поддръжката. Изграждането е било през "доста занижени критерии и изисквания", а поддръжката - козметична. Към момента няма притеснения, но е факт, че непрекъснато ще се изисква специална грижа за тунелите, посочи Минчев.

Още от "България"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени