НС отказа да вземе решение по казуса АПИ, правителството трябва да реши колко да даде на пътните фирми

Преди това имаше близо 4-часови дебати с лекции по право и дали е работа на парламента да се намесва в търговски отношения

Залата на Народното събрание; дебати в Народното събрание (НС)
Залата на Народното събрание; дебати в Народното събрание (НС) Източник: Zonanews

След почти 5-часов дебат, минути преди полунощ, депутатите отхвърлиха и трите варианта на проекторешения за АПИ. Това означава, че сега на ход е Министерският съвет и правителството ще решава как и колко да плати на пътните фирми. 

 

Преди това имаше близо 4-часови дебати с лекции по право и дали е работа на парламента да се намесва в търговски отношения. По време на дебатите стана ясно, че от "Има такъв народ" държат плащанията да стават с постановление на правителството, а не след произнасяне на Народното събрание. 

 

От ДПС също се обявиха против намесването на Народното събрание. БСП, ПП и ДБ пък бяха готови да подкрепят варианта за решение на парламента, но явно по-късно са размислили. 

 

Депутатите не се впечатлиха от призова на регионалния министър Гроздан Караджов да вземат решение, защото в противен случай няма да се закърпи и една дупка по пътищата.

 

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС поиска регионалният министър Гроздан Караджов и финансовият - Асен Василев, да бъдат поканени в пленарната зала, за да вземат отношение по проекторешението. Малко по-късно Караджов дойде в залата.

 

Христо Гаджев разкритикува управляващите, че по едно предложение има две версии и не се знаело какво ще гласуват.

 

В четвъртък  бюджетната комисия разгледа едно предложение за решение, но след 3 часа спорове кворумът се провали и заседанието приключи без решение. 

 

Паралелно правната комисия проведе заседание, на което прие решение, което обаче се различава коренно от вече приетото в регионалната.  

 

Последната версия - на правна комисия, бе отхвърлена със 102 гласа "за" (ПП, БСП и ДБ), 108 "против" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане") и 11 "въздържал се".

 

Преди това вариантът на регионалната комисия също не мина: 25 гласа "за", 91 "против" и 104 "въздържал се".

Първият вариант - на вносителя - падна с 29 гласа "за", 90 "против" и 101 "въздържал се".

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени