НС реши окончателно: България няма да дава оръжие на Киев, само ще ремонтира украинска военна техника

Според зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков, позицията на страната ни такава, каквато ПП я предлага, "е неутрална и отслабва позицията ни в Европа"

Изказване в Народното събрание; Зала на НС; Дебати в Народното събрание
Изказване в Народното събрание; Зала на НС; Дебати в Народното събрание Източник: Zonanews

България ще окаже единствено военно-техническа помощ на Украйна  и няма да изпраща оръжие Това решиха днес депутатите в парламента с 200 гласа "за", 16 "против", а един се въздържа.

Началото на дебата даде писмо от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко с искания в шест точки, сред които не присъства такова за оръжие.

 

Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, БСП
Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

От БСП бяха категорични - промяна на позицията на левицата няма да има. Борислав Гуцанов дори предложи да има референдум сред българите, а решението щяло да бъде - "мирът". Гуцанов стигна и по-далече, че България може да е домакин на преговори на върха между Русия-Украйна.

 

Стоил Стоилов, ПП
Стоил Стоилов, ПП Източник: Zonanews

Стоил Стоилов от ПП добави, че изпращането на военно-техническа помощ няма да въвлече България във война и няма да изгубим. "Така или иначе руската агентура работи тук от десетилетия, спряха ни газа и ни обявиха за неприятелска държава. Изпращането на помощ за Украйна защитава българските интереси дългосрочно, Украйна трябва да спечели войната, ако не - опасностите за България са по-големи", каза той.

 

Тома Биков, ГЕРБ
Тома Биков, ГЕРБ Източник: Zonanews

Тома Биков от ГЕРБ смята, че ако се приеме декларацията, означава, че България ще продължи да продава оръжия на посредници, те да го дават в Украйна, а в "Терем" военна техника няма да се поправя. И той каза, че ако имаме позиция, правителството щяло да е в НС и да вземе мандат.

 

Според зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС позицията на страната ни такава, каквато ПП я предлага, "е неутрална и отслабва позицията ни в Европа" и даде за пример, че дори РСМ е оказала военна помощ на Украйна. "Страх ни е, че БСП ще загуби 1/5 от избирателите си", е мнението му.

 

Даниел Митов, ГЕРБ (3)
Даниел Митов, ГЕРБ (3)

Даниел Митов заключи: "Никаква военна помощ няма да има. Предложението на ПП той нарече "съвършено безсмислено".

 

"Срамота е да изнудвате украинската държава и посолство, когато се намират в тежка ситуация и да искате писмо за легитимиране на вътрешно-коалиционните отношения", посочи депутатът от ГЕРБ и обяви, че в момента управлява БСП.

 

"Да се отървем от ръждясалите си съветски железа и да предоставим истинска военна и модерна помощ на Украйна, съвместима със стандартите на НАТО", каза той.

 

Решението, с което парламентът дава мандат на Министерския съвет да окаже помощ на Украйна във войната и на бежанците от страната у нас, получи подкрепата на всички партии - ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". "Против" гласуваха от "Възраждане", както и по един депутат от ПП, БСП и ИТН. От хората на Слави Трифонов бе и единственият въздържал се.

 

По предложение на ДПС в решението бяха подробно разписани исканията на украинската страна, изразени в писмото на Москаленко, а именно:
1. Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС.

2. Помощ за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане на и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

3. Осигуряване на възможност за изнасяне на зърно във Варна.

4. Засилването на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ.

5. Ремонтна дейност на украинска военна техника в българските военни предприятия.

6. Продължаване на доставките на хуманитарна помощ - лекарства, дрехи и храни.

 

Те бяха приети от депутатите със 155 гласа "за", 15 "против", а 1 се въздържа. ПГ на ГЕРБ-СДС не гласуваха по това предложение.

 

Освен помощта за Украйна, Министерския съвет ще трябва да измисли и цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. 

По предложение на ГЕРБ-СДС беше дадена 15-минутна почивка.

 

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

"Проектът на решение, който след редакционните промени, предложени от ДПС, ще гласува пленарната зала е в смисъл, че Народното събрание е съгласно да подкрепи продължаването на подкрепата за членство на Украйна в ЕС. Има ли някоя партия, която да против? ГЕРБ подкрепя членството на Украйна в ЕС. Подкрепяме и помощта за украинските граждани, бягащи от войната", обяви след почивката председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

И добави:
"ГЕРБ ще подкрепи и изнасянето на зърното, както и засилването на енергийното сътрудничество. Считаме, че трябва да продължат доставките на хуманитарна помощ. С ясното съзнание, че това решение е едно нищо, защото НС можеше да вземе друго по смисъл решение и наистина да окаже помощ, ГЕРБ ще го подкрепи, защото ние сме убедени евроатлантици и бихме подкрепили всяко решение, което е в полза на мира и сътрудничеството между държавите членове на ЕС".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени