Няма теч на тайни при бившия шеф на разузнаването Драгомир Димитров, край на делото

Чуждата компания, която инсталирала системата за обмен на информация, била препоръчана от наша партньорска служба

Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР)
Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Източник: Zonanews

След три години и половина разследване Софийската военно-окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу бившия шеф на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Драгомир Димитров. Това съобщи "24 часа". Той беше начело на службата от 2012 до 2018 г., а след това стана наш консул в Мюнхен. Решението е потвърдено и от Софийския военно-окръжен съд през септември м.г. То не е обжалвано или протестирано и е влязло в сила. Така магистратите с пагони сложиха точка на едно дело, за което се знаеше малко в публичното пространство, но пък Драгомир Димитров, който доскоро беше консул в Мюнхен, се водеше обвиняем.

 

Според военните прокурори не са открити доказателства той да е извършил престъпление по служба като шеф на разузнаването. Няма данни да е облагодетелствал чуждестранно дружество от партньорска държава с 91 500 евро, е заключението на разследването. Специфичното при престъплението по служба е, че трябва да се открие специална цел. В случая такава нямало. За делото не се знае много, защото досъдебното производство е секретно заради това, че засяга разузнаването и класифицирана информация, с каквато борави ДАР.

 

На 21 януари 2020 г. Софийската военно-окръжна прокуратура, която разследва бивши и настоящи военни, какъвто е и Димитров като шеф на разузнаването, съобщи, че му е повдигнато обвинение за престъпление по служба. Тогава стана ясно, че той е привлечен под отговорност за това, че за времето от 14 юли до 9 август 2016 г. като председател на ДАР е нарушил служебните си задължения. Той не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро.

 

Според обвинението били "настъпили немаловажни вредни последици". На Драгомир Димитров беше определена парична гаранция в размер на 5000 лв. След това 4 години за делото не се чу нищо. Най-общо разследването е за това, че на 14 юли 2016 г. бившият шеф на разузнаването утвърдил предложение за купуване на система за обмен на информация между служители, нещо като вътрешен чат. Тя била доставена от чуждестранно дружество, специализирано в тази сфера. Така че опасността от теч на данни и рискът от разгласяването на класифицирана информация бил нулев.

 

Държавна агенция
Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Източник: Zonanews

Според прокуратурата проблемът бил, че ДАР не поискал от ДАНС потвърждение, че чуждата фирма може да борави с класифицирана информация, тоест с държави тайни. В случая обаче ставало дума за доверено дружество, препоръчано от наша партньорска държава. Тоест нямало съмнение в почтеността и конфиденциалността на фирмата, а и не били настъпили вредни последици от сключването на договора. Тези, които инсталирали системата, всъщност били представители на партньорската разузнавателна служба.

 

Разследването установило още, че системата не е за предаване на класифицирана информация, а само за оперативни сведения за нуждите на ДАР. Освен това не били събрани данни човек, който няма достъп до държавни тайни, да се е добрал до такива. Още повече че контактът с дружеството изобщо не бил някакво своеволие от страна на шефа на разузнаването или на негови служители, а препоръчан от партньорската служба. Това станало на 23 септември 2015 г., когато шефът на ДАР провел работна среща с колеги от чуждата служба по друг повод. В разговора станало дума, че нашата страна проявява интерес към системи за комуникация.

 

През декември същата година партньорите ни представили два апарата, за да може специалистите от ДАР да се запознаят с възможностите на тяхната система. Последвала нова среща през май 2016 г., когато от българска страна били зададени много въпроси за техническите параметри. Включително фирмата била питана дали разполага с достъп до касифицирана информация, издаден от съответната служба в другата държава, както и дали има право да съхранява такъв тип информация. Отговорите и на двата въпроса били положителни.

 

През юни 2016 г. Драгомир Димитров бил на среща с чуждите си колеги, на която им казал, че предстои финализирането на договора. Предложението за сключването било съгласувано с шефовете на всички компетентни дирекции в ДАР, както изисквали правилата в агенцията. В него ясно било посочено, че чрез системата на стойност 91 500 евро няма да се предава класифицирана информация, а само оперативна. Също така било казано, че екип на ДАР трябва да бъде обучен. Един от шефовете в агенцията дал становище, че информацията, до която ще имат достъп фирмените специалисти, не е класифицирана. Поради това в договора трябвало да се предвидят общите мерки за сигурност, а не такива като за класифицирана информация Последвали и други положителни становища от шефовете на дирекции в ДАР.

 

Драгомир Димитров
Драгомир Димитров Източник: БГНЕС

Самият договор бил скючен на 9 август 2016 г. между Драгомир Димитров и чуждата фирма. В него било записано, че цялата информация, която дружеството получи по време на инсталирането или обучението, ще бъде третирана като чувствителна и ще бъде запазена в тайна. Обучението се провело през октомври 2016 г. и януари 2017 г. на секретно място. През 2019 г. представители на ДАНС проверили системата на ДАР. Те обявили, че не им е известно да са възникнали вреди от процедурата, но пък имало риск от такива. Така започнало и разследването, което приключи три години и половина по-късно. Затова и изводът на прокуратурата е, че обществената опасност на стореното от Димитров е незначителна, от действията му не е последвало нищо тревожно за държавата и нейните тайни. На това основание досъдебното производство е прекратено.

 

След ДАР оглави мисията ни в Мюнхен Драгомир Димитров беше начело на разузнаването в продължение на 6 години, до лятото на 2018-а, когато третото правителство на Бойко Борисов изненадващо предложи той да бъде освободен от поста и назначен за генерален консул в Мюнхен. Мотиви обаче не бяха съобщени. Димитров постъпва на работа в Националната разузнавателна служба (НРС) през 1997-а и до 2004 г. работи в регионалното бюро във Велико Търново, като от 2002 до 2004 г. е начело на местното звено. От 2007 до 2011 г. е офицер за връзка на разузнаването в Берлин, а от 2011 до 2012 г. е шеф в отдел "Асиметрични заплахи".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени