Обсъждат затягане на мерки в областите с висока заболеваемост

70% от пробите в национален мащаб са от британския щам

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: БНТ

Ситуацията с COVID-19 в страната е под контрол. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на 28-те РЗИ-та в страната, Националният оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб.  70% от пробите в национален мащаб са от британския щам. Обсъждат се нови мерки, като разговорите на Националния оперативен щаб с директорите на регионалинте здравни инспектори продължиха повече от 3 часа.

"Има области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 хил. души и ние обявихме преди няколко седмици, че това е границата, но има области, които са далеч от числото 300. В областите, които са над 300 – колегите предложиха редица мерки, които предстои да бъдат обсъдени и аз да ги предложа за разглеждане на българското правителство", обясни проф. Ангелов. Става дума за осем области, сред тях са Кюстендил, Бургас, Шумен и София - град. 14-дневната заболеваемост все още не е минала бариерата от 300 на 100 000 души, но 7-дневната заболеваемост е преминала тази граница. 

 

Сред обсъжданите мерки са:

- носене на маски на открито;
- въвеждане на вечерен час за нощните заведения;
- онлайн обучение;
- ограничаване на достъпа до моловете и фитнесите;
- задължителна карантина на влизащите у нас от рискови държави;

По думите му мерките ще се различават в различните области и не може да се въведе унифициран подход, защото ситуацията в градовете е различна. Той допълни, че целта е да се задържи епидемията под контрол.  

"Изборите ще бъдат проведени в безопасна среда с всички разписани противоепидемични мерки. Моля тази ситуация да не се използва за политически цели и спекулации", коментира здравният министър.

Проф. Ангелов уточни, че лечебните заведения в страната са подготвени за ръст на хоспитализациите и са предприети организационни мерки за болниците със запълнен капацитет

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени